15.11.2023 | 11:10
Тагарев: Жена ми е съдружник с управителя на фирмата с поръчката за дронове за милиони, но има минимален дял
Военният министър отрече всякакъв конфликт на интереси

Министърът на отбраната отхвърли обвиненията на БСП за конфликт на интереси при поръчката за дронове за българската армия. Това стана по време на дебатите по вота на недоверие заради политиката в областта на отбраната и националната сигурност.

“Висят въпроси около доставка на дронове със съмнения на участие на близки и роднини на Тагарев от фирмата, спечелила поръчката”, заяви Кристиан Вигенин от БСП, докато представяше мотивите на опозицията.

Тагарев отговори, че съпругата му е съдружник с управителя на фирма “Телесис”, която участва в обединението “Български безпилотни летателни системи”, спечелило поръчката за дроновете. Министърът на отбраната обаче посочи, че жена му от 20 години не е в управлението на “Телесис” и имала малък дял като съдружник.
Военният министър каза още, че консорциумът е спечелил конкурса месец преди самият той да стане министър на отбраната. Тагарев изреди, че процедурата е стартирала през 2019 г., през 2020 е била обявена обществената поръчка, а офертите подадени през март 2022. На 3 май т.г., повече от месец преди да стане министър, е бил посочен изпълнителят, заяви министърът.

Той допълни още, че когато през юли заради инфлацията фирмата е поискала актуализиране на сумата, МО, вече под негово ръководство, е отказала.

Тагарев нарече това “публична и персонална атака” от БСП към него и отрече всякакъв конфликт на интереси. По думите му, ако имаше такъв, то досега социалистите щяха да са сезирали съответните институции, а не да му задават въпрос през парламентарния контрол. Готов съм с отговора на въпроса на Румен Гечев от два месеца, но неизвестно защо не беше планирано да отговоря устно в продължение на два месеца, отбеляза Тагарев. През това време социалистите публично го атакували, заключи той.

1 коментар

  1. Кики рече: каза:

    Тагаренко е по нагъл и от мен. Дано го отмине Народния съд….

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране