14.03.2024 | 11:16
Тайният пазарлък между Бойко Борисов и Асен Василев
Цената на оставането на Василев като министър, както и ново общо управление на партиите от сглобката, е 4 млрд. лв.

Една от най-важните червени линии в отношенията между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ за постигане на споразумение за ново общо управление на сглобката между тях е Асен Василев. Оставането му като финансов министър може да се окаже ключовият препъникамък в преговорите между двете коалиции, твърдят източници на „Галерия“ от управляващите партии. И от двете страни в момента опипват почвата и използват всякакви прийоми за изнудване.

Хората на Бойко Борисов са категорични, че Василев не трябва да остава на поста си. Това обаче не е точно така, обясняват от ГЕРБ. Целта била да накарат финансовия министър да осигури и отпусне четирите милиарда лева за проекти на 263-те общини в България. „Цената на оставането на Василев като министър, както и ново общо управление на партиите от сглобката, е четири милиарда лева“, така обобщава източникът, близък до Борисов.

Неслучайно лидерът на ГЕРБ събра спешно преди дни в партийната централа кметовете си. Оказа се, че те са жестоко подведени от министъра, защото всъщност в момента МРРБ има лимит от само 400 млн. лева за техните проекти от Приложение 3 към Закона за държавния бюджет.

Бившият премиер показа силното си раздразнение от манипулативните приказки на Кирил Петков, че Асен Василев бил осигурил допълнителните пари на общините за проекти. Само че вместо 4-и милиарда са дадени едва 400 милиона лева. И всичко това след като от МРРБ в началото на 2024г. в централния бюджет бяха възстановени 1,2 млрд. лева за реализирането на общински проекти, отпуснати в края на декември 2023г.

Само че излезе обратното – правителството си е прибрало тези пари от набирателната сметка на регионалното ведомство. А целта – фокусът с изтриване на тези разходи е бил необходим на финансовия спец Василев, за да може бюджетът на страната през февруари да не е на минус. „Спекулативната“ му операция обаче веднага лъсна. И именно парите за общините се оказаха, че са жертвани.

Ето защо тези 4 милиарда лева са в основата на бъдещето на сглобката. В преговорите между двете страни за продължаване на общото управление това е най-важното, обясняват запознати с преговорите. „Колкото и невъзможни да изглеждат нещата днес, в крайна сметка ще се разберат“, потвърждават източниците.

Интересното обаче е това, че тези договорки между Бойко и Асен вървят зад гърба на Кирил Петков и Лена Бориславова, която продължава да има много силни позиции. Амбициозната дама е била бясна заради готвената сделка без нея. Непрекъснато звъняла на близкия си авер Кирил Петков и го тормозела с нареждания какво да прави. Освен това тя била категорично против подписването на коалиционно споразумение между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ за програма за управление.

Изглежда Лена доста добре е разбрала тънките сметки на Борисов за връщането му в управлението на бял кон и то с публичното съгласие на пепетата и дебетата. Което си е абсолютно капитулиране пред гербаджиите. Докъде ще стигне надлъгването, предстои да разберем, но времето тиктака и все един от сглобкаджиите ще трябва да признае поражението си. Защото никой от тях не иска да остане извън властта. Такава е препоръката-нареждане от страна на едно посолство, както и Брюксел.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране