12.12.2015 | 0:01
Танева избяга от отговор за съученика и скъпите джипове
Агроминистърката поискала отлагане на питането, но не е посочила причини

Министърката на земеделието Десислава Танева избяга вчера от отговор в Народното събрание за скъпите джипове от по 200 хил. лева, поръчани от началниците на четири горски предприятия, и които се оказа, че са доставени от неин съученик от Сливен. Това стана ясно от програмата за редовния петъчен парламентарен контрол, публикувана в сайта на Народното събрание.
Питането към Танева беше внесено спешно преди няколко дни от независимия депутат Георги Кадиев и е било включено в програмата на вчерашния контрол. Агроминистърката обаче е поискала отлагане на отговора със седем дни като причини за това не е посочила.

Преди да стане известно, че луксозните возила, доставени от сливенската компания “Кале Ауто”, собственост на съученика на земеделската министърка Калоян Ганев, Танева обясни, че джиповете били необходими за богати гости, дошли на ловен туризъм у нас. Тогава тя даде да се разбере, че няма никакво намерение да спира скандалните поръчки. Същевременно един от шефовете на горските предприятия се изпусна, че скъпите джипове били за централното ръководство.

Междувременно в опит да защити съпартийничката си председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов заяви преди ден: “В тази малка държава всички сме съученици и знаете, че всеки човек, където и да работи, по всяка вероятност ще има преплитане с някои от неговите съученици или близки”. Цветанов каза, че за него е много по-важно да се спазват законите, отколкото кой на кого е съученик. “Има си агенция за обществените поръчки, има си съответните финансови институции, които могат да проверят”, каза Цветанов. Според него това, че някой познава някого, не го прави съпричастен към някакви злоупотреби.

Цветанов оправда поръчката за скъпите джипове с ръста на приходите в ловните стопанства. “Има по-голям интерес, проявен от по-добри клиенти, които могат да бъдат в този ловен туризъм и от тази гледна точка трябва да се търси по-голямата сигурност и по-добрите възможности за всички тези по-заможни туристи, които обичат ловуването”, каза Цветанов.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране