03.04.2022 | 15:53
Търсят кой написа фалшива новина, че украинците са взривили кораба „Царевна“ край Мариупол
Проверка показа, че сайтът Alarma News BG вече е изтрит

От Министерството на отбраната отрекоха твърденията, че корабът „Царевна“ с български екипаж е унищожен край пристанище Мариупол. Това е първото изявление на българска институция, след като в интернет сайтове се появиха твърдения, че корабът е взривен с ракета, изстреляна от спецотряда на Националната гвардия на Украйна „Азов“ и че всички на борда са загинали.

Твърденията са придружени със снимка, чиято достоверност не може да бъде доказана, съобщава БНР.

Преди седмица премиерът Кирил Петков заяви, че правителството е в постоянен контакт както с екипажа на „Царевна“, така и с екипажа на кораба „Рожен“, който е край украинското пристанище Черноморск.

Според Петков евакуация на екипажите може да бъде предприета едва когато ситуацията стане безопасна.

А на фейсбук страницата на въоръжените сили са пуснали снимка на фейк новината от сайт, именуван Alarma News BG. Тя е озаглавена „ИЗВЪНРЕДНО! Нацистите от Азов взривиха българският кораб! Всички моряци са загинали…“

Наша проверка показа, че сайтът вече е изтрит.

Коментарът от правителствената институция е: „Информацията не отговаря на истината. Това е фалшива новина, която е част информационната война, която се води в момента и цели да всее паника в обществото. Използваната в публикацията снимка е от друг инцидент, на друго място по света.

Компетентните институции са сезирани.

Във връзка с българските моряци, блокирани в Украйна, институциите имат план за тяхното изваждане и работят това да се случи максимално бързо.

Съветваме всички граждани да проверяват източниците си на информация и да се доверяват само на медии с утвърден обществен и професионален профил и да не допускат те самите да стават разпространители на дезинформация.“

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране