12.01.2017 | 20:36
Течният шоколод „Нутела“ предизвиква рак
Италианците отказват да заменят вредния компонент

Компонент в популярния по целия свят течен шоколад „Нутела“ предизвиква рак. До този извод са стигнали учени от Европейския орган за безопасност на храните. Продуктът е опасен заради палмовото масло в състава си, което придава класическата гладка структура и красивия блясък на лакомството.

В първоначалния си вид то мирише лошо и има неестествен цвят, но при нагряването си до 200 градуса свойствата му се променят.  Само че изследванията доказват, че при тази температура палмовото масло отделя ефирни глицидилови масни киселини, които вредят на човешкото здраве. Затова и Европейският орган за безопасност на храните го обяви през май 2016 г. за потенциално канцерогенно вещество.

Дали потребителите трябва да спрат изцяло консумацията му, ще стане ясно по-късно тази година. Въпреки това се очаква органът да го забрани. Световната здравна организация към ООН и Селскостопанската организация също предупредиха потребителите за палмово масло и подкрепиха мерките на ЕОБХ за премахването му от съдържанието на храните.

Но от италианския гигант за производство на „Нутела“ уверяват, че шоколадовите им изкушения са безопасни и отказват да нанесат промени в производството им. Оттам изтъкват, че ако заменят палмовото масло със слънчогледово олио, ще се промени вкуса на популярния им продукт.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране