22.03.2024 | 21:19
Терористична атака в концертна зала в Москва, 40 души са убити
Въоръжени атакуваха зрители на концерт

Въоръжени мъже атакуваха концертната зала Crocus City Hall в Москва преди изпълнението на групата Picnic. В сградата е възникнал пожар.

Според Baza най-малко 12 души са убити и 35 са ранени. “112” пише за над 40 загинали и над 100 ранени.

Според РИА „Новости“ нападателите са били най-малко трима, те са били облечени в камуфлаж. Mash публикува видео от първите секунди на нападението, на което се виждат двама нападатели, въоръжени с автомати, които хладнокръвно разстрелват всички по пътя към залата. Astra публикува видео от самата зала, където нападателите също стрелят по зрителите.

Към мястото пътуват служители на СОБР и ОМОН, съобщава ТАСС. РИА „Новости“ съобщи, че пожарът в сградата е започнал, след като нападателите са хвърлили граната или запалителна бомба. Според други медии взривовете са били поне три.

1/3 от сградата е обхваната от пламъци. Покривът на сградата започна да се руши, съобщава „Внимание, новини“. Спасителите не могат да започнат да гасят огъня, защото чакат специалните части да пристигнат.

Не е ясно колко души все още са в сградата. Залата събира до 6200 души, като всички билети за концерта са били разпродадени. Част от останалите в сградата хора са блокирани на приземния етаж, а други – на четвъртия етаж.

На място са пристигнали над 50 линейки.

Очевидци разказват, че стрелбата е започнала едновременно в залата и във фойето на сградата, където е имало тълпа от чакащи да влязат на концерта. Терористите са подпалили креслата в залата, откъдето огънят се е разпространил в цялата сграда. Мнозина са се евакуирали от покрива, пише Mash.

Според очевидците нападателите са поне петима, всички действат като добре обучени бойци. При приближаване към сградата са убили охранителите и стоящите пред вратата хора, след което са блокирали входа. Въоръжени са с автомати, носят и различни боеприпаси. Поне двама имат раници. Според Baza нападателите са се барикадирали в сградата.

Федералната служба за сигурност бе лаконична: „В Crocus City Hall имаше стрелба, силовите ведомства вземат всички необходими мерки“. Оттам не съобщават колко са убитите и ранените.

Следственият комитет образува наказателно дело за терористичен акт. Нито една групировка не е поела отговорност за нападението.

На 8 март посолствата на САЩ и Великобритания съобщиха, че са възможни терористични атаки в Москва в следващите два дни. Те предупредиха гражданите си да избягват големите събирания в руската столица. „Посолството следи съобщенията, че екстремистите планират да атакуват големи събирания в Москва, включително концерти. Затова гражданите на САЩ трябва да избягват големи събирания през следващите 48 часа. Действия, които трябва да предприемете: Избягвайте тълпите, наблюдавайте местните медии за актуализации, внимавайте за обкръжението си“, се казваше в съобщението. Към предупреждението се присъединиха още Германия, Швеция, Латвия и Южна Корея.

Руският президент Владимир Путин нарече предупрежденията „откровен шантаж и намерение да се уплаши, дестабилизира нашето общество“.

Тази вечер Белият дом уточни, че не е разполагал с информация за това нападение и се опитва да събере информация. Оттам изразиха съболезнования на близките на загиналите.

 

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране