15.03.2024 | 10:49
Тежко ни и горко, ако Николай стане патриарх!
Онзи от Пловдив се опита два дни преди кончината на Неофит да демонстрира власт пред Светия Синод, каза Горан Благоев

Патриарх Неофит беше един широко скроен човек с желание за диалог с другите църкви и с католическите включително. Това каза в предаването „Честно казано с Люба Кулезич“ авторът на единственото интервю на български патриарх, дадено директно в ефир – журналистът и историк Горан Благоев.

„Искам да припомня кои бяха тримата кандидати преди 11 години за български патриарх. Това беше митрополит Неофит – агент “Симеонов”, Старозагорският митрополит Галактион, известен като агент Мишо  и ловчанския митрополит Гавриил, за който се знаеше, че няма досие, но има някакви подозрения, че може би няма досие в България, защото е някъде в Москва. Казвам го като хипотеза, но представете си ако този човек Гавриил, с неговата откровена русофилия, беше в момента български патриарх, какво щеше да се случи“, допълни той.

„Сега не знам дали има опция да стане патриарх, но определено Неофит беше подходящия патриарх, в подходящото време. Друг е въпросът, че очевидно не му стигна времето и силите да свърши много неща, като например да има куража да застане срещу една част от Светия Синод“, каза още журналистът и историк.

Според Благоев има един, двама кандидати, които биха били подходящи да заемат поста на новия български патриарх.

„Един от тях е изключително балансиран, човек, който е добре приет, пази дискретен баланс по отношение на руската църква, което не е маловажно и има добри контакти с други поместни църкви. Мисля, че този човек е подходящия, но се опасявам, че понеже не е много в кръговете и няма много шансове“.

„Тук бих искал да призова българския народ да се моли за един достоен патриарх, защото този, който се е задал от Пловдив е тежко и горко ни. Забележете, той се опита два дни преди кончината на Неофит, да покаже каква власт се демонстрира пред Светия Синод, защото хората, които бяха от Сливенската епархия и подкрепяха протеста за каноничен избор за Сливенски митрополит, бяха наистина спонтанно организирани“.

„От Пловдивската епархия протестът беше под строй, с печатаните на конвейр плакати и всички свещеници от Пловдивската епархия бяха в София. Демонстрацията на този митрополит според мен е много опасна, да не говорим, че той разполага с бизнес влияние, политическо влияние. Мисля, че българската църква не я очаква нищо добро ако нещата тръгнат в посоката, в която той се е втурнал“, каза Горан Благоев.

1 коментар

  1. ИвКо каза:

    „Тежко ни и горко, ако Николай стане патриарх!“

    Кои сте вие дето ви е „тежко и горко“ и как си упълномощен да говориш от тяхно име?

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране