21.06.2015 | 19:15
Тези и подобия в публичното пространство
Къси и дълги пасове след подаръка за Цв. Цв. от ВКС

Бойко Василев, БНТ: …Доста деликатно хвърляте топката в полето на ДПС. А има подозрението, че вие си подавате топката зад гърба на другите играчи с ДПС – вие от ГЕРБ.

Цветан Цветанов, ГЕРБ: В политиката подаването на топката между политическите играчи смятам, че е правене на политика.

БВ: А ако го правят зад гърба на другите?

ЦЦ: Момент. Но разбира се, че това е подобна теза на тези, които пускат в публичното пространство подобни тези.

БВ: Втора топка.

ЦЦ: Втора топка. Но това, което е изключително важно да се знае, е, че в момента управленската конфигурация е без ДПС, и ГЕРБ го доказа не само в този мандат, който започна преди осем месеца, но го доказа и в първия си управленски мандат 2009-2013 г. Но това по никакъв начин не означава, че не можем да водим конструктивен разговор с ДПС, с “БСП – лява България” и с всички опозиционни партии, които има в българския парламент, по важни, национално-стратегически приоритети.

БВ: А как ще отговорите на тяхната гатанка, която те ви задават – ДПС – сега с мажоритарните избори? Като искате мажоритарни избори, ето ви мажоритарни.

ЦЦ: ДПС в последните 25 години може би са единствения системен играч, който е запазил политическото си влияние в целия този 25-годишен период. ДПС се възползва от една обществена тема, която, показвайки социологическите проучвания, около 55-60% от българските граждани искат мажоритарния вот. ДПС не са толкова за мажоритарния вот, но те направиха много интересен политически ход, за да покажат, че всички останали политически формации, които говорят за мажоритарния вот, всъщност имат определено политическо лицемерие. Точно затова ГЕРБ е искрена и казва, че ние сме за смесена избирателна система, и това е предложението, което ще бъде разглеждано в предстоящите месеци. Така че ДПС успя много елегантно да покаже на обществото, че всъщност всички политически партии през всичките тези месеци и години говорят за това, че мажоритарният елемент е важен, но реално се показа, че когато те поставиха на масата изцяло мажоритарна система, всъщност те се съобразиха с обществените нагласи и се възползваха от тази ситуация.

БВ: Възхищавате ли им се?

ЦЦ: Не.

БВ: Така изглежда.

ЦЦ: Аз се възхищавам на реалните политики, които са в интерес на хората и които стигат до хората. Но трябва все пак да бъдем обективни в оценките си, защото, г-н Василев, аз съм имал възможност да бъда в периода, в който имаше голяма конфронтация в българския парламента – 42-ия парламент…

БВ: Да. Не я ли водихте вие тази конфронтация?

ЦЦ: Не. Тази конфронтация се водеше от формираното парламентарно мнозинство – БСП, ДПС и “Атака”. Вие знаете, че ние просто бяхме изолирани от парламентарната дейност.

БВ: Не, става въпрос не бяхте ли вие причината, защото вас ви обвиняваха, че в предишния мандат управлявате конфронтационно?

ЦЦ: Няма как да обвиняваш малкия опозиционен субект или опозицията, при положение, че ти управляваш. Това, което мога да заявя категорично, е, че ние не искаме да се върне този период, защото в парламента политиците не се поздравяваха. Тази агресия в парламента – тя беше много ясно показана на обществото чрез медиите. Обществото също е чувствително на тази тема и вие видяхте, че ефектът от това противопоставяне доведе 48% избирателна активност на изборите. И точно затова някой се възползва и от ромския вот, защото много са политическите партии, които знаят, че високата избирателна активност е голяма щета за тях. Точно затова искат да има провокация, да има ниска избирателна активност, да бъдат неуважавани политиците в България и тогава вече, с подобни изборни ходове за контролиран или купен вот сред най-социално слабото население, да можеш да постигнеш политическите си цели.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране