27.10.2016 | 0:01
Том Ханкс: Тъстът ми избяга от България заради комунизма
Актьорът почете Хасан Ибрахимов на кинофестивала в Рим

Актьорът Том Ханкс разказа на 11-отото издание на кинофестивала в Рим историята на тъста си Хасан Ибрахимов, избягал в Америка след идването на комунистите на власт в България. Ибрахимов е баща на съпругата му Рита Уилсън, която е родена с името Маргарита Ибрахимова, пише „24 часа”.

“Тъстът ми е от България и е избягал от комунистите през 1949 г., след което е отишъл в Америка. Смята я за най-великата страна в света”, разказа Том Ханкс.

Той започна да имитира тъста си на смешен английски с източен акцент: “Америка из нъмбър уан, Америка из нъмбър уан, Америка из нъмбър уан!”

Актьорът обясни и защо тъстът му смята Щатите за най-добрата страна: “Успял е да купи къща за семейството си само с бакшишите от бара, в който е работел.”

По думите на Ханкс филмът „Терминалът“ е посветен именно на Хасан Ибрахимов. “Идеята беше във филма да се отдаде чест на тъста ми, който е избягал от България и е отишъл в Америка, където е можел да чете всички книги, които е искал”, поясни актьорът.

Хасан Ибрахимов е българо-мохамеданин, роден в село Брещене, Ксантийско в Гърция през 1920 г. Семейството му се мести в България след 1927 г., където той израства. След Втората световна война Ибрахимов емигрира в САЩ, където се жени за гъркинята Дороти. Тя е родена в село Сотире, област Аргирокастро в Албания, откъдето семейството ѝ емигрира в Гърция, а оттам в САЩ. Когато става американски гражданин през 1960 г., Ибрахимов, който е приел православието на сватбата си, сменя и името си на Алън Уилсън, приемайки за фамилия наименованието на улицата, на която живее семейството му – “Удроу Уилсън”. С Дороти имат три деца.

Рита Уилсън е актриса и продуцент. Тя е родена с името Маргарита Ибрахимова през 1956 г. в Лос Анджелис, Калифорния. Играе епизодични роли в различни телевизионни сериали, както и в няколко филма. Говори се, че Рита Уилсън е научила своя съпруг Том Ханкс на елементарни български думи, които той използва във филма „Терминалът”, за да пресъздаде измисления език на Кракозия. През 2011 г. Рита посещава Северна Гърция и България, за да открие своите корени по бащина линия.

Рита и Том се срещат на снимките на телевизионно шоу, но връзката им започва, докато работят по историческия филм „Доброволци“. Двамата се женят през 1988 г., имат две деца.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране