19.11.2019 | 15:44
„Топлофикация Бургас“ с инвестиционно намерение за ефективно използване на биомаса като екологичен източник на енергия
При реализирането на този мащабен проект, нашите абонати ще получат по-чиста и по-евтина топлинна енергия, казва директорът на ТЕЦ-а инж. Христин Илиев

Отдавна се знае, че „Топлофикация Бургас“ ЕАД е подала инвестиционно намерение към РИОСВ Бургас за преустройство на своя котел. От дружеството искат да преминат на комбинирано използване на биомаса и природен газ. Към настоящия момент документацията е на етап преценка от ОВОС.

Ако предприятието получи разрешение за реализиране на инвестиционно си намерение, оттам планират да направят сериозни инвестиции за преустройство на съществуващата мощност. Предвижда се и доставката на наклонена тласкаща скара, пречиствателни съоръжения, като хидро циклони и ръкавни филтри, димни вентилатори, рециркулационни помпи, изграждане на съоръжения, захранващи котела с биомаса, транспортна лента, шнек и покрит склад с подаващи съоръжения.

Вграждането на скарата, захранване на самия котел по вода и уплътняване на цялата горивна камера към съществуващите екранни повърхности на котела е сложен и продължителен процес“, уточнява директорът на „Топлофикация Бургас“ ЕАД инж. Христин Илиев. И подчертава, че целта им е чрез тази инвестиция да се оптимизира работата на Дружеството.

„При реализирането на този мащабен проект, нашите абонати ще получат по-чиста и по-евтина топлинна енергия“, посочва още инж. Илиев и допълва, че за да запазят ниските цени на услугите, е необходимо да оптимизират работата на съоръженията.

„Топлофикация Бургас“ ЕАД прави тази важна крачка в своето производство, защото са убедени, че с внедряването на биомаса чувствително ще подобрят екологията Освен това потенциалната енергия от биомаса представлява голям процент от глобалното потребление на енергия и е сериозно залегнала в политиката на Европейския съюз за опазване на околната среда и подобряване качеството на въздуха.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране