05.03.2018 | 0:44
Тотална бъркотия във ВКС. Случайното разпределение на делата е умишлено саботирано с вътрешни заповеди
Лозан Панов успя да отстрани заместника си Красимир Влахов, но какво от това?
Лозан Панов

В най –висшия съд в България продължава да ври и кипи. Преди две седмици Председателят му Лозан Панов най-сетне успя да се освободи от заместника си и председател на Гражданската колегия на съда съдия Красимир Влахов, който заемаше този пост от 2012 г. На негово място ВСС назначи съдия Снежана Димитрова. Битката за смяната му Панов започна още през октомври миналата година. Причината, изтъквана от Лозан Панов за смяната на Влахов, е липса на интегритет между двамата. И как така не могат да се “интерритират” от Октомври, м.г. след като са работили доста време заедно. Включително заедно са участвали и организирали протестите на съдиите с тоги пред Съдебната палата, където на снимки ги виждаме един до друг.

Сега висшият съдия Красимир Влахов би трябвало вече да е редови съдия в гражданската колегия. (А, да знаете какви са заплатите във ВКС, никак не са за изпускане). Наследничката му на поста зам.-председател на ВКС има сложни задачи за решаване. Под ръководството на Лозан Панов, борец за праведността на съда и системата, тотално са нарушени правилата за случайно разпределение на делата. А бившият му заместник Влахов е местил съдии от един състав в друг по негово усмотрение. Или поради други причини?? И тези съдии са били на практика принудени да оставят така наречените висящи дела за решаване за неопределен период.

Така се е проявило явлението “двоен аршин” под зоркото наблюдение на принципния Лозан Панов.

Инспекторатът към Висшия съдебен съвет е установил нарушение на в чл. 9 от ЗСВ, според който „разпределението на делата и преписките в органите на съдебната власт се извършва на принципа на случайния подбор чрез електронно разпределение съобразно поредността на постъпването им.“

Проверката във ВКС е по повод някои премествания на съдии и преразпределение на делата им. Съдебният инспекторат установява също и неспазване на действащите във ВКС Правила за разпределяне, образуване и подреждане на делата в гражданска и търговска колегия на ВКС. Отчетен е и пропуск в правилата за работа на ВКС, който не урежда случаите на преместване на магистрати от едно в друго отделение и съдбата на заварените дела, по които те вече са определени като докладчици. Инспекторатът изпраща указания към Председателя на ВКС да вземе мерки за допълването на тези правила.

Пак припомняме предисторията, че през октомври м.г. няколко съдии от ВКС са преместени от едно отделение в друго и са определени с вътрешна заповед новите състави в рамките на  всички четири отделения на Гражданската колегия и двете отделения на Търговската колегия. А това създава тотална бъркотия, която между другото облагодетелства адвокатите, за съжаление много от които нямат интерес от бързо и ефективно правосъдие.

Всички тези магистрати към този момент имат свои висящи дела, на които са определени като докладчици при спазване принципа на случайния подбор по чл.9 от ЗСВ. Именно този принцип е нарушен, защото част от техните дела са преразпределени с друга заповед, издадена по целесъобразност от зам.-председателя на ВКС Красимир Влахов.

Логично възникват следните въпроси:

–              Легитимен ли е съдебен състав, който е определен в нарушение на закона, т.е на чл. 9 от ЗСВ? Очевидно не, след като има нарушение при определянето му.

–              Каква ще е съдбата на бъдещите съдебни актове, които тези нелегитимни съдебни състави предстои да постановят? При всички случаи на издаден административен акт от нелегитимен административен орган съдът не се колебае да прогласи нищожността му. По аналогия би следвало същата да е съдбата на съдебни актове, постановени от незаконосъобразно определен съдебен състав.

–              Ще постави ли съдебната власт себе си над закона, ако приеме че съдебни състави, определени не на случаен принцип могат да постановяват свои валидни актове, след като по този начин се нарушават не само европейските правила, но и едно от основните човешки права на всеки гражданин – да получи обективно правосъдие от законно избран съдебен орган?

Каква ще е съдбата на бъдещите съдебни актове, които тези нелегитимни съдебни състави предстои да постановят? При всички случаи на издаден административен акт от нелегитимен административен орган съдът не се колебае да прогласи нищожността му. По аналогия би следвало същата да е съдбата на съдебни актове, постановени от незаконосъобразно определен съдебен състав.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране