25.11.2019 | 22:37
Тръмп обмисля посещение в България: Вие сте пример за Германия!
Той приветства решението на България да закупи нови изтребители F-16 Block 70 oт САЩ

Президентът на САЩ Доналд Тръмп обмисля възможността за официално посещение в България. На влизане в Белия дом Тръмп каза в отговор на журналистически въпрос, че „би дошъл в България, но все още не е поканен от премиера Борисов“.

Борисов от своя страна каза пред Тръмп, че България вече отделя 3.1% от своя Брутен вътрешен продукт за отбрана, каквото е искането на президента на САЩ.  Тръмп прекъсна изказването на премиера и препоръча да предадат това послание за нашия бюджет за отбрана на Германия, съобщи БНР. Тръмп приветства решението на България да закупи нови изтребители F-16 Block 70 oт САЩ и повишаването на военните разходи.

Той системно призовава страните членки на НАТО да повишат военните разходи, но не всички откликват.  Тази година разходите за отбрана скочиха заради сделката за изтребителите, но през следващата година те ще са около 1.5% от БВП.

Американският президент каза в началото на срещата, че е готов да обсъди и евентуалното падане на визите за България. Все още страната ни е далеч от изискването на САЩ отказаните визи да са под 3% и затова не се очаква движение по тази тема.

Двамата ще обсъдят стратегическото партньорство в областта на сигурността, енергийната диверсификация и други актуални теми. Сред акцентите ще бъдат доставки на американски втечнен газ, проектите за газовия хъб Балкан, Балкански поток и интерконекора с Гърция.

По-късно ще се проведе и разширена среща на двете официални делегации.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране