08.12.2017 | 23:22
Трето президентско вето – този път Радев удари лекарствата
Само за 8 месеца работа на 44-ия парламент, върху тях падна трето вето

Президентът Румен Радев наложи вето на § 6 от Преходните и заключителните разпоредби на Закона за бюджета на Националната здравноосигурителна каса за 2018 г. заради незаплащането от НЗОК през 2018 г. на определени лекарствени продукти, съобщават от президентството.

Става дума за Мораториума върху новите лекарства. С приемането на бюджета на НЗОК за следващата година депутатите решиха да не се заплаща за нови медикаменти, за които е подадено заявление за включване в позитивния лекарствен списък. Няма да се плащат и пари за лекарства, които са част от списъка, но предстои да бъдат покривани от касата от 1 януари догодина.

Мотивите на президента да наложи вето са, че се създава различно третиране на здравноосигурените лица през 2018 г. и се засяга основно конституционно право, гарантиращо на гражданите достъпна медицинска помощ. „Лимитираният финансов ресурс за здраве налага оптимизиране на разпределението, разходването и контрола на наличните средства. Това, обаче, не може да е за сметка на конституционните права на гражданите и социалната справедливост“, смята Румен Радев.

Още преди приемането на бюджета против бяха пациенстки и граждански организации, а след приемането му омбудсманът Мая Манолова реагира срещу мораториума, която об
яви, че ако текстът влезе в сила, ще сезира Конституционния съд.

Това е третото президентско вето на законодателната дейност на 44-ия парламент и то само за 8 месеца, откак е започнало работа. Първото беше веднага след като встъпи в длъжност – на Закона за концесиите, който според него навлиза в икономически отношения и възможност за корупционни практики. Второто беше върху Закона за опазване на околната среда заради отпадане на втората инстанция при обжалването на ОВОС на големи инвестиционни проекти. Третото е сега – за лекарствата. Съдейки по другите два закона, които депутатите разгледаха повторно и ги приеха, така както бяха решили, се очаква и при това преразглеждане да не се съобразят с волята на президента.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране