13.12.2023 | 12:28
Три кръга точат зъби за „Лукойл“
Американски фондове, български политици, азери и катарци напират да станат собственици на "Нефтохим"

„Лукойл“ се продава и това вече е официално оповестено от самата компания. Продажбата предизвиква огромни апетити и според източници на „Галерия“ три кръга точат зъби за мащабната сделка.

Първият бил доминиран от родни мастити политици, стараещи се да угодят на американския интерес. Те имали известна протекция от висши щатски фигури, която обаче не била достатъчна, защото не произтича от официалните власти.

Другият кръг пак включвал американци, а сред тях според запознати има двама изключително високопоставени доскоро държавници зад океана. Това наложило българският кръг от „коалицията на желаещите“ за придобиването на апетитната фирма да сменят тактиката.

Когато разбрали имената на американците, те били направо стресирани и засега търсят допълнителни данни, за да решат как да действат. Единият янки е сред т.н. „ястреби“ и това било изключително притеснително за нашите. Иначе управляващите ни били отвсякъде за американците, което си личи и по изказванията им.

Третата група заинтересовани са руснаци, противници на Путин. Те били най-приемливи за България, но шансовете им по-малки. Сред тях имало граждани на Швейцария със значителни банкови сметки.

Американските фондове и руснаците обаче не са единствените мераклии, макар и да са доста едри. Апетити имат още азери и катарци, и според международни консултанти точно тази сделка ще се реши между великите сили, защото е от стратегическо значение.

Сред русофилските среди у нас се чуват конспиративни теории, че е най-добре „азерите“ да купят „Лукойл“, защото част от руския експорт на нефт и газ минава през Баку“.

„Както за всички големи бизнеси, така и сега геополитическите интереси са решаващи и България е терен на сблъсък между САЩ и Русия“, смятат опитни политици. Според тях скоро ще има яснота за основните играчи с мераци към „Лукойл“.

Финансовият министър Асен Василев отрече да е имал тайни срещи и каза, че всичко е явно. Кирил Петков и Бойко Борисов пък съвместно изразиха становището, че „Лукойл“ ще се продаде съвсем явно и със санкцията на парламента.

„Нефтохим“ е приватизиран на 12 октомври 1999г., когато руската група „Лукойл“ купува 58% от акциите на предприятието срещу 101 млн. щатски долара. В началото на 2000 година Агенцията за чуждестранни инвестиции обявява тази продажба за „Сделка на 1999 година“. Пет години по-късно руснаците изкупуват дяловете на миноритарни акционери и към април контролират 93% от дружеството си чрез дъщерната компания „Лукойл Юръп Холдингс“.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране