24.12.2023 | 11:38
Трима от арестуваните българи на кораба на Домусчиеви с половин тон кокаин са криминално проявени
Стойността на наркотика на борда е около 20 милиона евро, твърди българското МВР

„Работим с ирландската полиция и митническите власти. Към вчерашна дата броят на задържаните български граждани се увеличи с още един – станаха 6. Три от лицата са криминално проявени. Знам какви са длъжностите им. Иска ми се да вярвам, че членовете на екипажа нямат нищо общо с този контрабанден трафик на дрога“, заяви главният секретар на МВР Живко Коцев пред Нова телевизия.

Той изрази надежда случаят с кораба „Верила“ да е единичен. Стойността на наркотика на борда е около 20 милиона евро, каза Коцев.

Състоянието на МВР:

Редица предизвикателства имаше през 2023 година пред МВР. Това беше една сложа и динамична година, заяви Коцев.

Все още не можем да възстановим доверието на хората към системата, престижът на министерството е накърнен, загубена е мотивацията на част от служителите, каза Коцев.

„С министър Калин Стоянов вложихме доста сили и енергия да върнем вътрешните регулаторни механизми, да проявим нетърпимост към тези, които са превишили закона. Възобновихме взаимодействието с прокуратурата“, каза още той.

МВР е сложен структурен организъм, който е натоварен с огромни обществени очаквания. Служителите на министерството бяхме изправени пред огромни предизвикателства. Измина една сложна и динамична година. Борим се с незаконната миграция, каналджийството, противодействието на киберпрестъпността, пияните и дрогирани шофьори, наркоразпространението и домашното насилие. Имам огромни изисквания към служителите ми. Престижът на МВР е накърнен, липсва мотивация на служителите“, поясни Коцев.

Голямото пътуване по празниците:

„Имаме прогресивен спад на нарушения на водачи, отнети автомобили, присъди. Предвидили сме достатъчно ресурс и при прибирането след Нова година“, поясни главният секретар.

Главният секретар добави, че в момента се правят тестови изследвания на камерите на Агенция „Пътна инфраструктура“, за да се засича скоростта на пътуващите. Така през февруари или март се очаква те да започнат да се използват. МВР е подготвило промени в законодателството, които предвиждат за всеки с над 0,5 промила алкохол зад волана на пътя да започва досъдебно производство.

Обирът на инкасо автомобил:

„Това е в резултат на системната работа на колегите от СДВР. Установени са трима от участниците в грабежа. Те са привлечени към наказателна отговорност, един е с постоянно задържане. Един се издирва. Все още няма яснота къде са парите“, поясни Коцев.

Убийството на Алексей Петров:

„Нямаме конкретен заподозрян, работим много сериозно и активно. Става въпрос за тежко, предумишлено престъпление. Проверявани са лица за съпричастност. Ако ФБР получат телефона на Петров, той ще бъде отворен в рамките на няколко месеца“, смята главният секретар.

Коцев предположи, че през януари Ангел Бизюрев, задържан в Дания за убийството в Цалапица, ще бъде върнат у нас.

След протеста срещу ръководството на Българския футболен съюз в средата на ноември в София, пред националния стадион, когато имаше пострадали, „вече са уволнени четирима, а в ход са още девет дисциплинарни проверки“, каза Коцев и допусна, че може да има още уволнени.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране