16.06.2022 | 11:24
Тройната коалиция: Мафията си поиска държавата!
Затова удря по върха на републиката - Народното събрание, обявиха от ПП при обсъждането на искането за оставка на Никола Минчев

С ожесточение се нахвърлиха едни срещу други управляващите и опозицията в пленарната зала на Народното събрание тази сутрин, докато депутатите обсъждаха искането за оставка на председателя на парламента Никола Минчев, предаде „Сега„.

Опитът да бъде свален човекът, заемащ един от трите най-високи постове в държавата, беше иницииран от ИТН. Зад партията на Слави Трифонов застанаха с обединени сили ГЕРБ-СДС, ДПС и „Възраждане”. Това им предвещава почит сигурна победа, тъй като четирите формации разполагат с числено превъзходство над управляващите от ПП, БСП и ДБ.

ЗА ПЛАНОВЕТЕ НА МАФИЯТА

„Мафията си поиска държавата! Мафията безцеремонно иска да удари върха на републиката – Народното събрание!“ – с тези емоционални думи откри обсъждането Андрей Гюров, водачът на парламентарната група на „Промяната“. Той определи случващото се като „показна атака“. „Целта е ясна – търси се сплашване“, отсече Гюров. А като причини изреди: възстановеният контрол върху ГКПП „Капитан Андреево”, спреният „транзит на парите от магистралите към чекмеджетата”, както и намерението на кабинета да постави начело на борбата с корупцията вътрешния министър Бойко Рашков.

Гюров отхвърли основния аргумент на ИТН срещу Минчев – че е възпрепятствал изслушването на външния министър Теодора Генчовска вчера по спора със Северна Македония. „Шоуто на мафията щеше да продължи, каквото и да беше направил Никола Минчев. Македонският сценарий е фалшив. Няма договорки, няма обещания. Всичко е измислено от човека на диванчето, който искаше да продаде националния интерес срещу отпадане на визите за САЩ“, каза рязко той. С „човека от диванчето“ намекна за Слави Трифонов, станал пословичен с Фейсбук изявите си, на които беше заснет на диван.

„Днес мафията ще си преброи гласовете в залата“, обяви водачът на депутатите на ПП. И призова парламентаристите да застанат от „правилната страна на историята“ в настоящия критичен момент за държавата. „Ако депутатите се уплашим от мафията, как българите да бъдат смели?“, попита реторично той накрая.

ЗА АВТООЦЕНКИТЕ И МИТОЛОГИЧНИТЕ СЪЩЕСТВА

Изявлението му обиди депутатите от ДПС. Зам.-шефът на партията Йордан Цонев обяви, че да бъдат наричани опозиционерите „мафиоти“, означава същото оределение да се приложи и за техните избиратели. Той призова да не се говорят от трибуната думи, които петнят българската демокрация и българската държава. „И без това остана малко от българската държавност заради тези хора тук“, ядосано добави Цонев. А лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ насмешливо допусна, че вероятно управляващите си правят „автооценка“ с изрази като „мафия“.

Веднага на трибуната ги последва зам.-шефът на ИТН Тошко Йорданов. Той се възмути, че ПП представя партийния му водач Слави Трифонов като „митично същество, което дърпа конците на цялата вселена“. А Никола Минчев представи като човек, който се държи като подчинен на Министерският съвет, и окачестви поведението му като „меко казано, жалко“.

ЗА СТАЖАНТИТЕ И ПРЕДАТЕЛИТЕ

Дискусията бързо се обърна на размяна на личностни обиди и нападки между бившите съюзници ИТН и ПП. Настимир Ананиев от управляващата формация нападна Тошко Йорданов, че навремето е довел сина си да стажува в Реформаторския блок (бившата дясна коалиция, партньор на ГЕРБ, в която и самият Ананиев участваше – бел.а.). Зам.-шефът на ИТН спокойно отвърна, че не вижда нищо лошо в това.

Депутати от ПП последователно започнаха да атакуват хората на Трифонов, че са подвели протестиралите срещу ГЕРБ граждани, като са се събрали с партията на Бойко Борисов. В отговор сценаристите подхванаха рефрена, който повтарят безспирно от вчера – че управляващите са „национални предатели“. Нахвърлиха се и към отцепниците от своята формация, които също причислиха към групата на предателите. „По-добре на последния ред, с чиста съвест. Никой не ме е купил! Разочарован съм безплатно!“, предизвикателно отвърна Деян Петков – един от напусналите ИТН.

ПРЕДИСТОРИЯТА НА СХВАТКАТА

Искането за оставката на Минчев дойде от ИТН вчера, но към хората на Слави Трифонов бързо се присъединиха ГЕРБ-СДС, ДПС и „Възраждане”. Минчев ядоса депутатите от ИТН при вчерашното изслушване на външния министър в оставка Теодора Генчовска. Тя беше привикана от партията на Трифонов, на която дължи и поста си, за да отговори на въпроси за проблемите на държавната политика спрямо Северна Македония. Генчовска, подкрепена от опозицията, настояваше изслушването да бъде закрито за медиите и обществеността. Аргументът й беше, че възнамерява да представи пред депутатите секретна информация.

Управляващите обаче отказаха. Така допуснаха грешка, тъй като това се превърна в основа тема на цялата процедура. И също даде основание на противниците им да ги обвиняват, че прикриват „националното предателство” на премиера Кирил Петков в спора със Скопие. Гнева на опозицията отнесе председателят на парламента, който лично и упорито защитаваше решението изслушването да бъде открито. Накрая от ИТН започнаха да събират подписка за неговата оставка, към която скоростно се присъединиха ГЕРБ-СДС, ДПС и „Възраждане”. Искането Минчев да бъде отстранен беше внесено същия ден, което позволи да бъде разгледано на следващия, т.е. днес.

Опозицията неотдавна пробва да отстрани зам.-председателя на парламента Мирослав Иванов. Той принадлежи към ПП, също като Минчев. Този опит се провали – но тогава ИТН все още беше част от управляващата коалиция. След като партията премина в опозиционния лагер, управляващите изгубиха предимството си.

„Няма да се дадем на превратаджиите“, отсече гневно съпредседателят на ДБ Атанас Атанасов на влизане в парламента тази сутрин. „Може би това е една проба преди вота на недоверие“, допусна Мирослав Иванов от ПП малко по-рано. А социалистът Александър Симов изригна: „Това е демонстрация на мутренска сила.“ Представители на управляващите изразяваха изумлението си, че ИТН, която доскоро воюваше ожесточено с ГЕРБ-СДС, сега застава рамо до рамо с хората на Бойко Борисов. В отговор депутатът от ГЕРБ-СДС Деница Сачева определи като спекулация твърденията, че опозиционните формации са създали собствена коалиция.

Заедно четирите опозиционни формации разполагат с мнозинство в парламента, което ще бъде напълно достатъчно, за да постигнат победа. При такъв развой, депутатите трябва да изберат нов председател в 14-дневен срок. Дотогава работата му ще върши зам.-председателят, излъчен от най-голямата парламентарна група – това е Мирослав Иванов.

Следващата седмица предстои втора, още по-сериозна атака срещу управляващите – вотът на недоверие срещу кабинета „Петков“. ПП, ДБ и БСП дадоха да се разбере, че смятат днешната битка за прелюдия към опита за сваляне на правителството.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране