14.07.2015 | 10:27
Цацаров: Няма да подавам оставка!
Главният прокурор нямало да се поддава на натиска на "Протестна мрежа"

Няма да подам оставка, право на всеки е да протестира, мое право е да работя така, както намирам за добре и правилно. Това заяви пред бТВ главният прокурор Сотир Цацаров. Той каза, че няма да отиде при протестиращите, за да чуе техните аргументи. „Ако тези хора смятат, че начинът по който могат да осъществят гражданската си реализация е пред Съдебната палата и искат оставката ми, в това няма нищо лошо. Но преценката за това дали главният прокурор да се подаде на натиск, нека да бъде моя“, заяви Цацаров.

Не приемам популисткия подход към съдебната реформа. Тази система само с лозунги не може да се промени, обобщи първият ни обвинител. По отношение на обтегнатите отношения с правосъдния министър Христо Иванов, Цацаров обяви: „Хората не стават приятели заради работата, с г-н Христо Иванов сме си казали всичко, за последно си говорихме за изменение на Конституцията, после той не е присъствал на заседанията“.

Главният прокурор коментира и проверката, която ще се извърши в Министерството на правосъдието след публикация във в. „Труд“ за корупционни практики във ведомството.

„Публикациите в медиите са законен повод за самосезиране. Кои са угодните на Радан Кънев медии? Може би издаваните от Прокопиев? На мен ми харесват тези, които създават новини, независимо дали са лоши или не. Харесва ми една информационна агенция, тя остава на хората възможност да мислят“, каза още Сотир Цацаров. „Прокопиев Пеевски ли го натиска така, за да пише по този начин“, запита с ирония гостът в студиото.

Главният прокурор каза още, че няма възможността да следи всички медии. По темата КТБ, Цацаров коментира=

„Ако банката беше в перфектно състояние, щеше ли на определени вложители да дава кредити с лихва 9,8 процента. Разрушава се нещо здраво. Някой оспорва ли, че това е била любимата банка на всяка власт?“, попита Цацаров по отношение на КТБ.

„Масата на политическия популизъм не е моята маса, аз няма какво да правя на нея. Хората се надяват на конкретни неща“, заяви Цацаров.

Той заяви, че до броени дни делото срещу Христо Бисеров ще влезе в съда. „Безкрайното връщане на делата не помага на никого. Това не става дума само за процеса срещу Бисеров. Не си браня колегите, прокуратурата не е некадърна. Има големи некадърници, но те не определят облика на прокуратурата“, заяви главният прокурор.

Днес в София „Протестна мрежа“ организира  протест срещу главния прокурор Сотир Цацаров. Преди него ще има и протест в подкрепа на главния прокурор.

Зад протеста на Цацаров стои и Реформаторският блок, който в последните месеци изостри говоренето срещу обвинител номер 1 и иска отстраняването му. Правосъдният министър Христо Иванов, който беше излъчен от блока, също е на нож с главния прокурор. Припомняме, че самият Иванов беше член на „Протестна мрежа“ преди да стане министър и в качеството си на юрист беше и автор на сигналите до главна прокуратура, които произвеждаше „Протестна мрежа“. В качеството си на член на протеста Иванов призоваваше да се измете цялата политическа класа, начело с Цветан Цветанов и Бойко Борисов.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране