28.03.2022 | 11:03
Цената на родното агнешко удари 27 лв. за килограм
На промоция може да бъде намерено и на цена около 13-14 лв. за килограм

27 лева струва килограм българско агнешко месо по магазините, съобщи БГНЕС.

Месец преди Великден цената му варира между 19,90 лв. и 30 лв., а на промоция може да бъде намерено и на цена около 13-14 лв. за килограм. По-евтината алтернатива е внос на месо от чужбина, включително и от Северна Македония. На пазара има и замразено агнешко внос от Нова Зеландия.

Северна Македония, като трета страна, има споразумение за асоцииране с Европейския съюз, което от 2005 г. й дава право да внася безмитно у нас агнешко месо, съобщава БГНЕС. Това сваля цената на агнешкото с 30% за българския пазар. Производители от България вече възразиха срещу нелоялните търговски практики за внос на по-евтино месо, което подбива цената на българското месо. Такава позиция наскоро изразиха от Националната овцевъдна и козевъдна асоциация. Агнешките глави, черва и комплекти вървят на цени по около 7-10 лева за килограм в замразен вид, сочи справка с асортимента на търговските вериги. Средно за Великденските празници в България се продават около 160 тона агнешко месо.

Оранжерийните домати родно производство са поскъпнали с още 16,1% само през миналата седмица, става ясно от данните на Държавната комисия за стоковите борси и тържищата. От средна цена на едро 3,16 лв. за килограм, в последния работен ден на миналата седмица те са стрували средно 3,67 лв. Вносните домати поевтиняват през същото време, но само с 4,21%. Те са основно внос от Гърция и Турция и също са оранжерийни. Заради по-топлия климат обаче там се отглеждат с далеч по-малък разход на енергия за отопление, а тя увеличава себестойността на продукцията. Същото се отнася и за краставиците, разликата е, че те по принцип струват с около 1 лев по-скъпо.

Сред основните хранителни стоки с доста голямо поскъпване е и слънчогледовото олио. Неговата цена на едро се е увеличила с нови 6,5%, от средно 4,45 лв. до средно 4,75 лв. в края на миналата седмица. По магазините литър олио е масово между 5 и 6 лв. за литър.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране