15.02.2016 | 2:24
Цената на водата в София може да скочи с 20%
Поскъпването било заложено в стратегията за модернизиране на ВиК сектора

Има основание цената на водата да се повиши не само в София, но и на други места в страната. Това каза председателят на Българската асоциация по водите инж. Иван Иванов пред БНТ.  По думите му, поскъпването е заложено още преди две години с одобрението на Стратегията за развитие на отрасъл „Водоснабдяване и канализация“. „За София концесионерът обмисля поскъпване на водата с 20%. Дали това ще стане зависи от Столичната община след разглеждане на аргументите“, каза инж. Иванов.

В момента най-скъпа е водата в Търговище – 2,66 лв. кубика. От значение са местните условия, като всеки концесионер преглежда разходната част и определя цените, допълни още Иван Иванов.
Той заяви, че въпреки допълнителните над 2 млрд. лева инвестиции по новата оперативна програма цената на водата на някои места неизбежно ще се вдигне. „Може да звучи парадоксално, но на някои места тези инвестиции ще доведат до увеличаване на комплексната цена на услугите, защото има вече допълнени съоръжения за отпадъчни и пречистващи води, които ще генерират допълнителни разходи“, обясни той.Има аргументи, които сочат, че това трябва да се случи, ако имаме претенции по отношение на постоянната доставка и чистотата на водата, допълни Иванов.

По отношение на чистотата на водата, според експерта като цяло тя е на добро ниво. Има проблеми обаче в по-малките населени места, където се срещат тежки метали. В Сливен и Шумен пък няма пречиствателни станции и може да има замърсяване.

Същевременно шефът на КЕВР Иван Иванов заяви през януари, че регулаторът няма да допусне шоково увеличение на цената на водата. Той не се ангажира с мнение какво е приемливото за регулатора повишение на тарифите, но от думите му стана ясно, че КЕВР ще предприеме действия за планови ежегодни поскъпвания в следващите пет години.

Двете наредби, които влязоха в сила, дават възможност водата да поскъпне между 3,25 до 5,5 лв. за кубически метър при сегашна средна цена за страната 1,80 лв. за куб. м. Иванов заяви, че няма да се приемат заявления от водни оператори над тези тавани и повишаването ще е доста под тях.

Той обясни също, че цената на водата ще се обвърже още по-силно с нейното качество и непрекъсваемостта на доставките. В момента статистиката сочи, че само в четири от 29-те големи града се спазват критериите за качество на водата, изтъкна водният комисар Димитър Кочков.

След анализ, изготвен от КЕВР и Световната банка, е преценено, че прагът за поносимост на цената на водата е 2,5 на сто от средните доходи за областта, обслужвана от съответното ВиК-дружество. Досега той е бил 4%, което е позволявало на операторите да претендират за цени между 5 и 8 лв. за кубик, което обаче никога не е правено, уточни шефът на КЕВР.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране