19.05.2016 | 22:05
Цената за стабилност е стабилизирането на стабилността
Клуб "Млад Цецерон"

Радио „Фокус“: Със 135 гласа „за“ парламентът преодоля ветото на президента Росен Плевнелиев. Дебатът, предшестващ отхвърлянето му, продължи близо 3 часа. Събеседник е Георг Георгиев, народен представител от ГЕРБ, член на парламентарните комисии по външна политика и по образованието и науката. Г-н Георгиев, каква е оценката ви на дебатите? Коя всъщност е добрата новина за деня?

Георг Георгиев, народен представител, политолог, председател на Младежки ГЕРБ, зам.-председател на Организацията на европейските студенти демократи към ЕНП, член на комисии: Добрата новина за деня е, че коалицията остава стабилна, а с това и правителството, и държавата. Както видяхте, в сряда със 135 гласа се постигна абсолютна консолидация между партньорите, които формираме мнозинството в парламента…

РФ: Каква е цената на постигнатата консолидация?

ГГ: Цената е това, че България остава стабилна. Но аз не мисля, че тук говорим за цена и не мисля, че формулировката е съвсем правилна. Днес, както и по-рано при самото формиране на кабинета, ние потвърдихме това, че в България се заражда нов тип коалиционна култура и стил на работа между политическите партии, търсене на допирни точки в името на държавността и на това държавата да се запази стабилна и да се запази такъв фактор, какъвто е в момента. Смятам, че това трябва да бъде оценено от всички, включително и от опозицията. (…)

РФ: Знаете, че много симпатизанти на ГЕРБ твърдят, че вашата партия е моторът в правителството и в управлението на страната и се е нагърбила с една сериозна тежест, цитирам Георги Марков: „да влачи партии джуджета“. Чувствате ли се мотор в тази ситуация?

ГГ: Разбира се. Това да си най-голямата и най-силна политическа партия, да печелиш абсолютно всички видове избори в последните 10 години, те натоварва с определена отговорност и тази отговорност е, както в случая, ГЕРБ да бъде мандатоносителят. Така че ние съзнаваме този свой ангажимент към управлението на държавата и мисля, че никога не сме абдикирали или не сме отстъпвали от него. Напротив, ние винаги сме били партията, която призовава за това да се запазва добрия, политическия тон, да се излъчват послания, които са в полза на държавата. Защото ако започнем да залитаме в популизъм, ако започнем да излъчваме послания, които е видно, че няма как да бъдат осъществени, защото това е основният стил в опозицията, то тогава не постигаме абсолютно нищо нито в диалога, нито в управлението на страната. (…)

РФ: Вие сте и председател на младежката структура на ГЕРБ. Вашите членове и вашите връстници разпитват ли ви за това, което се случва около ветото на президента? Интересуват ли се?

ГГ: Разбира се. Нашите членове са активни млади хора, които имат изявена позиция, имат свое мнение, което не се страхуват да изразят дали чрез въпроси, дали чрез мнения. Естествено че се интересуват, тъй като това е свързано с развитие на държавата, в която те са избрали да останат да живеят и да се развиват в нея. Така че всички ние сме изключително ангажирани с проблемите, които се случват, тези, които сме представители в съответните институции, тези, които представляват гражданското общество. Младите хора най-вече мисля, че трябва да бъдат изключително будни, дейни, заинтересовани и изискващи, защото младото поколение ще бъде натоварено с това в бъдеще да гарантира на държавата развитието – основите на което то поставя в момента.

РФ: Смятате ли, че тези ваши думи, тези послания достигат и до младите хора в чужбина – до българите зад граница?

ГГ: Това зависи все пак от медиите и от трибуните, от които говорим, но предвид факта, че младежката организация на ГЕРБ е член на двете най-големи младежки организации в Европа – Младежката организация на ЕНП и Студентската организация на ЕНП, които представляват няколко милиона млади хора в цяла Европа, в това число и наши сънародници зад граница, на мен ми дава увереност да твърдя, че да, нашите думи достигат до нашите връстници и нашите съграждани, които се намират извън пределите на България.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране