14.04.2015 | 8:18
Цесии за 200 млн. лева в КТБ след забраната
Искат от съда да развали замяна на влог срещу заем за €500 000

Над 300 заявления за прихващания на обща стойност около 200 млн. лева са били подадени в КТБ след отнемането на лиценза на трезора.

Това става ясно от ежеседмичните доклади на временните синдици Росен Ангелчев и Лазар Илиев, които вече са качени на сайта на Фонда за гарантиране на влоговете. Дотук са публикувани общо два отчетакато сумата, на която възлизат замените влог срещу заем, сключени след отнемането в началото на ноември на лиценза на КТБ, е посочена в първия доклад.

Той е за периода 27 март – 2 април. В него не е уточнено дали въпросните прихващания са били осчетоводени, но е подчертано, че попадат в обхвата на изменения на 26 ноември чл. 59 от закона. Въпросният текст забранява сключването на сделки от типа влог срещу заем след изпадането на трезора в неплатежоспособност и отнемането на лиценза му.

В отчета е уточнено също, че в момента се подготвят искови молби за обявяване на прихващания за относително недействителни, но без да се посочва конкретна сума. За периода след поставянето на КТБ под спецнадзор на 20 юни 2014 г. досега са били осчетоводени прихващания на обща стойност 830 млн. лева, като две трети от тях са направени в полза на фирми от обкръжението на Цветан Василев и компания.

От втория доклад на временните синдици, обхващащ периода 3 – 9 април, става ясно, че представителите на Фонда за гарантиране на влоговете вече са внесли в съда и първия иск за разваляне на замяна на влог срещу заем. Прихващането, което те искат да бъде анулирано, е на стойност 500 000 евро.

За сряда е насрочено първото заседание в Софийския градски съд по делото, заведено от БНБ, за обявяването на КТБ в несъстоятелност. Процесът беше отпушен, след като Върховният административен съд окончателно се произнесе по казуса с отнемането на лиценза на трезора, като обяви, че лицата, подали жалбата – сред тях и компанията на Цветан Василев – „Бромак”, нямат правен интерес да оспорват. Справка в деловодната система на СГС показва също, че през последните няколко месеца КТБ е поискала обявяването в несъстоятелност на над 30 дружества, теглили кредити от трезора.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране