09.04.2016 | 1:04
Циганче е всеки пети първокласник
Кунева се обяви срещу училищата с деца изцяло от ромски произход

В първи клас всяко пето дете е ромче. В седми клас те вече са 7%, а в 12 клас – едва 1% от учениците. Стряскащата статистика бе представена вчера от образователния министър Меглена Кунева на международна конференция по програма „Деца и младежи в риск“.

„Между тези 20 на сто в първи клас и 1% в 12 клас ние вероятно сме загубили таланти за нацията“, изтъкна Кунева. Тя се обяви срещу училищата с деца изцяло от ромски произход. Просветното ведомство ще финансира със средства от националния бюджет и по европейски програма мерки за десегрегация. Те включват допълнително обучение по български в детските градини и по български и математика в началното училище. Пари ще се отпуснат и за реинтегриране на вече отпадналите от училище.

Образователното министерство е изготвило план за действие по забавена от подалия оставка заместник-министър Николай Денков оперативна програма. Новият заместник на Меглена Кунева – Красимир Киряков, обясни, че вече има конкретни срокове и визия за ускоряване на процедурите по програмата „Наука и образование за интелигентен растеж“.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране