04.06.2016 | 22:08
Цигани! Сейте и жънете!
Но е по-лесно на социала, а?
Веселин Максимов

Цигани! От малък си спомням, че се оплаквате колко сте дискриминирани! Да, де, тогава тази дума не  знаехте, защото нямаше НПО- та (неправителствени организации, за който се чуди относно абревиатурата). Плюехте по българите, защото ви наричат „мангали“ и по други начини. Аз обаче помня много ясно, че когато наставаше краят на месеца, на тези от вас, които работеха, ви даваха заплати.

Всъщност вярно, че тогава доста от вас полагаха труд на разни места, но това не ви пречеше да отказвате да пращате децата си на училище и да продължавате да живеете по вашия си начин – без да признавате много-много обществените порядки.  Помня ясно и какво правихте със заплатите си. Купувахте каси  бира, десетки бутилки ракия и се напивахте безпаметно. Почти винаги след това ставаха шумни и брутални побоища, на които идваше кварталният милиционер (Генчо Кучкаря), две-три патрулки и ви пребиваха от бой в Старческия дом в махалата.

Аз не мисля, че сте си взели кой знае каква поука от това. Дъщерите и синовете ви (а вече и техните дъщери и синове) са народили толкова неграмотни и нагли десетки и стотици свои дъщери и синове, чието основно занятие е да се съвокупляват, защото не работят, а получават пари от детски помощи. Така живеете – на гърба на своите деца. Които след 10 години ще си отчуват свои и така ще живеят на техен гръб. Всъщност това е съвсем погрешно твърдение. Няма как пари да дойдат просто така, отнякъде си, все някой ги изработва. Мога да ви кажа точно кой – все по-малко и по-малко оставащите работещи в нашата страна българи и цигани.

Аз познавам такива ваши съетносници, които са чисти хора, образовали са се (всъщност е въпрос на личен избор и както виждате, никой не ги е изгонил от училище, дори са им се радвали, уверявам ви, виждал съм го със собствените си очи), имат работа и най-много две-три деца, защото са отговорни граждани и знаят, че повече ще бъде трудно да отгледат като достойни хора. За разлика от вас. „Работа няма, гладни сми, затова ши крадем”.

Цигани! Преди да ревете на разни поплювковци да съдят от ваше име България, защото ви презира и отнема човешките права, не сте ли се замисляли, че има и достойни начини да прекарвате земния си път?

Цигани! Мислите ли, че ако решите да станете земеделци, да работите по няколко (е, повече ще е) часа на ден, да се трудите, за да пратите децата си на училище (противно и гнусно е вам, но няма да повярвате, че те го искат), някой ще ви мрази? Има стотици хиляди квадратни метра необработваема земя! Бе, мамка му, защо не решите изведнъж да станете производители на пшеница, домати, краставици, чесън, ягоди, череши… Нали твърдите, че липсата на работа ви кара да крадете? Хайде, да речем, че богати няма да станете, но ви гарантирам, че ще изчезне основният ви дразнител да крадете и главното ви оправдание за това – гладът.

Освен това, знаете ли колко е благородно да обработваш земята? С опита на всичките си помощни акции на приятели и познати, които си гледат градинки или се занимават с леки форми на земеделие, ви уверявам, че усещането да откъснеш домат, който преди това си копал, плевил и поливал, е неописуемо. Ако ви трябва допълнително вдъхновение, можете да гледате предаването „Бразди” по БНТ всяка неделя по обед, но се съмнявам да го направите. Там показват хора, които си цапат ръцете с кал, пръст, кравешки лайна и торове. А не разревани деветгодишни деца, на които им викат „Малката булка”, именно в унисон с вашата гордост, че произлизате от Индия и затова булките ви са малки – на 10 ги пазарите, на 12 вече добиват първа рожбица и лягат на социала.

Впрочем, естетическото ви възпитание никак не ме интересува, в случая съм се разпенил за трудовите ви навици, които, оказва се, отсъстват. Не че няма българи, които размахват лозунга, че няма да се вдигнат от канапето за 500 лева, но при вас трудът е масово подценяван, за разлика от един друг вид дейности. А е важно да знаете, както и онези с канапетата, че когато не си си давал зор в училище – не си полагал усилия, нямаш квалификация. И никой няма да ви наеме да стоите зад компютър, да пишете програми за 2500 лева месечна заплата, защото не можете. Няма как да работите на гише като държавен или частен служител, защото не можете да пишете на български език (да броите пари обаче можете, колко интересно, нали?) за 600 лева.

С вашите най-първични умения сте открили завинаги своето поприще – всички фирми за чистота в градовете. Но аз за селската работа ви говорих. За онази селска работа в землището на Градец от няколко години насам. Която местни хора работят. В нивите – екологични пасища на крави, създадени по правилник на Европейския съюз и от които се надяват след тежък кърски труд да спечелят някой лев. Онези ниви, които вие (да, закриляни от местни дерибеи от няколко политически цвята) правите дармадан и унищожавате безпощадно и почти завинаги, вадейки плочи от градешки камък, който ви изкупуват на безценица.

Вие не само в Градец правите така. Когато работите в гората, я сечете безпощадно и брутално. Когато берете гъби или билки, за да припечелите нещо за децата си, след вас нищо не остава. Когато ви поискат сметка защо правите така, навирате в очите безкрайно втръсналото „гладни сме, затова”. Цигани! Има много незаконни цигански постройки у нас. Незаконни инсталации, с които крадете ток. Или вода. Незаконно заселени къщи, в които сте се настанили, без да сте си мръднали пръста да сложите камъче по тях. Но никога досега не съм чувал да има дори една незаконна циганска нива.

1 коментар

  1. Колев каза:

    Черните мобилни бюлетини на ПП-ГЕРБ.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране