26.10.2015 | 1:44
Циганският вот отново ще наклони везните в няколко града
Най-активната част от гражданите на Хасково се оказаха жителите на ромския квартал "Република". Те обсадиха секциите в ОУ "Георги Раковски" от ранни зори.

Циганският вот отново ще се окаже ключов за определянето на кметове и за сформирането на общински съвети в няколко града на страната. Особено висока бе избирателната активност в онези етнически квартали и махали, в които предстои да се взимат решения дали да се бутат незаконни цигански жилища. Обитателите на гетото в село Гърмен признаха, че ще чакат до последно кой кандидат за кмет ще обещае да не им пипа къщите и тогава ще решат за кого да гласуват. Към 17 часа избирателната активност в прочулото се благоевградско село доближи рекордните 70%.

Висока активност имаше и в ромския квартал на Хасково – “Република”. Там също се наблюдават сериозни проблеми с незаконното строителство. Според регионалното издание “Хасково топ новини” жителите на “Република” масово са пренебрегвали бюлетините за референдума и гласували само за кмет и за общински съветници. Те признали, че не знаят какво означава думата “референдум”, но имали яснота кой градоначалник да подкрепят. Очакванията бяха оттам да дойдат най-многобройните сигнали за купен и контролиран вот. Според БНТ обаче до 18.00 вчера в “Република” не е било регистрирано нито едно изборно нарушение.

По-висока активност от средната за града се получи още и в ромските махали на Самоков и Видин. За разлика от тях жителите на варненското гето “Максуда” поголовно бойкотираха кметските избори. През лятото част от незаконните жилища в “Максуда” бяха съборени, а за други това предстои.

Не липсваха и куриози. Избирателите в сливенската ромска махала “Надежда” пояснявали масово, че са против “електрическото” гласуване и че не харесват “партия “Референдум”. Активността в “Надежда” също бе по-висока от средната за Сливен.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране