28.06.2020 | 1:23
Цветанов: Борисов сам призна, че записът за Караянчева е истински
Бившият втори в ГЕРБ се съмнява в искрените пожелания на Бойко Борисов към него за бъдещия му политически проект

Борисов трябваше да се извини публично на българския парламент и на Цвета Караянчева за думите, които се чуват от записа. Думите, които премиерът каза на пресконференцията когато целуна Караянчева за мен са признание, че записът е истински. Ще направя политически проект на съвсем нова основа. През септември ще бъде проведен Инициативния комитет. В момента търсим името на партията. Ще премахна грешките, които допуснах с ГЕРБ от неопитност.“ Това обяви Цветан Цветанов, основател на ГЕРБ и дясна ръка на Бойко Борисов до миналата година. „Шефът на ГДБОП Ивайло Спиридонов бе човек на Борисов. Отстраняването му е интересен момент. За него се говореше отдавна, но сега е намерен повод“, заяви още Цветанов, който намекна за промяна на баланса на силите в сектора за сигурност.

Цветанов посочи конкретни имена, които са го мотивирали да вземе решението да напусне партията на премиера. Той даде пример с депутите Тома Биков, Спас Гърневски, както и зам.-председателя на Института за дясна политика и шеф на ТВ Европа Георги Харизанов.

Смятам, че Харизанов е човекът, който е заложен да бъде двигател на ГЕРБ“, обясни Цветанов. По негови думи това са хора, които целят единствено да имат политическа реализиция на гърба на честните симпатизанти.

 

Бившият втори в управляващата партия изрази още съжаление, че хората до Борисов са принизени до фон. Той даде пример с брифинга в партийната централа на ГЕРБ, когато Борисов даде обяснения за записа с неговия глас и снимките от спалнята му, а депутати и членове на кабинета стояха прави зад гърба му. „Тези хора нямаха това излъчване преди 14 години. Нямаха тази енергия, която имаха преди време. Много ми е болно, че тези хора се превърнаха в един фон“, коментира Цветанов.

Той категорично отрече да е автор на въпросните снимки, на които се вижда, че Борисов спи с пистолет до леглото. Как смятате, дали имам достъп до спалнята? В спалнята вкъщи влизаме само аз, съпругата ми и децата“, аргумнетира се Цветанов, като изтъкна, че за него „записите и снимките са отвратително нещо, което показва каква е политическата култура“. „Днес е много по трудно да отидеш и да убеждаваш за ГЕРБ. Води се междуличностна битка, но не и политика“, посочи Цветанов.

Около Борисов има десетина души, които му изкривяват действителността, ГЕРБ върви надолу, заяви Цветан Цветанов.

Бившият втори в ГЕРБ  се съмнява в искрените пожелания на Бойко Борисов към него за бъдещия му политически проект. Пред БиТиВи той каза, че отношенията му с премиера били „никакви“. Поздравили се за Цветница за именния ден на Цветанов. Върнал жеста на премиера за рождения му ден, но Бойко Борисов не му вдигнал. В ГЕРБ отсъствало това, което било в началото – енергия и доверие.

Цветанов заяви, че не съхранява компрометиращи записи на Борисов.

Непоследователност и хаос вижда Цветанов в управлението. За пример той посочи създаването на държавни бензиностанции. Пазарният принцип трябва да бъде налице, според него.

Той е против и закона за МВР за създаване на паралелно НСО. Критиките към него от бившите му съпартийци идвали от хора, които само търсели партийна реализация. Болка изпитвал Цветан Цветанов към случващото се в ГЕРБ.

Цветанов разкритикува правителството, че няма съпричастност към евроатлантическия път. Той попита дали 90% от обема на газта, която ще минава по Турски поток, е резервиран от руската държавна компания „Газпром“ и как това ще изпълни европейските директиви за реална дизерфикация. Според Цветанов има над 100 неизчистени въпроса и около строителството на АЕЦ „Белене.

България отсъствала от стратегическите дебати на международната сцена, според него. Всичко било съсредоточено към личните рейтинги. Той получил сериозна подкрепа за напускането на ГЕРБ.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране