02.07.2018 | 21:05
Цветанов подля вода на Борисов преди срещата 16+1

БСП настоя премиерът Бойко Борисов, който е и лидер на ГЕРБ, да каже подкрепя ли позицията на зам.-председателя на партията си Цветан Цветанов, който преди дни заяви пред журналисти, че „Русия и Китай са едни от основните заплахи за мира и сигурността.“ Изпълнителното бюро на социалистите определя изявлението като безотговорно, непремерено и създаващо рискове за България. БСП приема, че то е официална позиция на партията, респективно и на излъченото от нея и нейната парламентарна група правителство, след като е заявена от лидера на парламентарната група на ГЕРБ.

Социалистите питат Борисов как позицията на Цветанов кореспондира с премиерското изявление от Москва за усилия по нормализиране на отношенията с Русия. Как ще бъдат развивани енергийните проекти със страна, която е обявена за „основна заплаха за мира и сигурността“, питат от БСП.

От левицата искат да знаят как изявленията на Цветанов ще се отразят на предстоящата в София на 6-7 юли среща Китай – Централна и Източна Европа. Как ще бъдат постигнати целите на визитата на Ли Къцян, след като дни преди това е обявен за премиер на страна, която е „основна заплаха за мира и сигурността“, пита ИБ на БСП.

Ръководството на левицата настоява премиерът да поеме лична отговорност за изявленията на партийния си заместник, като или ги потвърди, или се разграничи категорично. Липсата на такива действия за нас ще означава, че правителството се солидаризира с тези позиции, или че вторият човек в ГЕРБ вече, де факто, е първи, категорични са от „Позитано“ 20.

До позицията на левицата се стигна след участието на Цветанов в 82-то междупарламентарно заседание „Европейски парламент – Конгрес на САЩ“, на което домакин бе българският парламент. „Русия и Китай са едни от основните потенциални заплахи за мира и стабилността, разбира се, и фалшивите новини, и всички провокативни действия от някои държави, но ЕС и САЩ заедно могат да се противопоставят на всички тези заплахи“, заяви зам.-председателят на ГЕРБ, който оглавява и парламентарната комисия по вътрешна сигурност и обществен ред.

Изявлението му е цитирано и от пресцентъра на НС и е качено на официалния сайт на парламента. В прессъобщението се допълва, че на срещата са обсъдени различни и по-общи политически въпроси, но и „по-конкретни, като киберсигурността и свързаната с нея заплаха от страна на Русия, опитите за намеса чрез социалните медии и в социалните медии, опитите за намеса в демократичните избори както в Европа, така и от другата страна на океана“. Макар че по някои икономически и политически въпроси ЕС и САЩ са на различни мнения, по отношение на основните си оставаме братя по оръжие и това се вижда много ясно от този формат, заключва Цветанов под зоркия поглед на евродепутата Кристиан Елер и Марио Диаз Баларт, член на Конгреса на САЩ.

В периода 6-7 юли София ще домакинства седмата среща на върха „16+1“. За първи път от 18 години насам България посреща китайски премиер. Ли Къцян идва у нас за Срещата на върха на държавите от Централна и Източна Европа и Китай. Борисов е поканил и немския канцлер Ангела Меркел. Гости ще са лидери от Албания, Босна и Херцеговина, Естония, Латвия, Литва, Македония, Полша, Румъния, Словакия, Словения, Сърбия, Унгария, Хърватия, Черна гора и Чехия.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране