05.03.2016 | 12:39
Турската полиция превзе със сила вестник „Заман“
САЩ изразиха тревога заради затварянето на медии в Турция

Турската полиция използва сълзотворен газ и водно оръдие, за да разпръсне протестиращи пред редакцията на в. „Заман“, предаде Ройтерс. До сблъсъците се стигна, тъй като няколкостотин демонстрантите се опитаха да попречат на полицаите да влязат в сградата на вестника.

Демонстрантите протестираха срещу решението на турския съд да постави изданието под държавен контрол. Работещите в най-високотиражния опозиционен вестник в страната се опасяват, че предстои той да бъде затворен.

Според някои информации вестникът е свързан с живеещия в САЩ ислямски проповедник Фетхуллах Гюлен. Той и движението му Хизмет са обвинявани от Анкара, че са се опитали да дестабилизират ситуацията в Турция през лятото на 2013 г. и че подкопават властта. „Заман“ е силно опозиционно издание и често пъти критикува политиката на президента Реджеп Тайип Ердоган.

Тези събития провокираха официалната реакция на САЩ, които изразиха безпокойството си, че в последно време в Турция бяха затворени няколко големи опозиционни медии.

„Разтревожени сме от това. Ние призоваваме турското правителство да съблюдава международните норми, а също така и собствената си конституция“, каза прес-секретарят на американския Държавен департамент Джон Кирби по време на брифинг.

Миналия вторник в Турция бяха закрити частните телевизионни канали „Каналтюрк“ и „Бугюн ТВ“, вестниците „Бугюн“ и „Милет“, а също така и радиостанцията „Каналтюрк“. Преди това те също бяха поставени под държавен контрол. В своето официално заявление попечителите обявиха като причина за закриването на медиите ниски финансови резултати.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране