15.04.2017 | 0:21
Турците разделени – да дадат ли цялата власт на Ердоган
Двама сирйци и един таджик са арестувани в Истанбул за планиране на нападения преди референдума в неделя

Два последни сондажа в Турция дават крехко монзинство на гласоподавателите, които подкрепят конституционните промени на референдума на президента Ердоган. На фона на това – 7 души – четирима турци, двама сирйци и един таджик – са арестувани в Истанбул за планиране на нападения преди референдума в неделя. Целта им e била да създадат хаос в Турция, съобщи истанбулската полиция, цитирана от БНТ.

„Тази република е на всички нас и е модел за целия ислямски свят. Заради едноличното управление на един човек сега има опасност да се върнем години назад. Президентът ще има контрол над цялата съдебна система. Гласувайте с „не“, за да запазим демокрацията, защото у нас властта никога не е била в ръцете само на един човек“, коментира Кемал Калъчдароглу – лидер на Народнорепубликанската партия.

Хората са готови да гласуват и всеки има своите причини за избора, който ще направят в неделя. „Ще гласувам с „не“, защото в Турция имаме нужда от социална и здравна реформа, а не конституционна“, заяви гражданин. „Аз съм „за“ промените, защото имаме нужда от силен лидер, от силна власт. Ще гласувам с „да“ в името на това знаме“, каза обаче друг.

Откакто преди 15 години партията на Ердоган спечели за първи път парламентарни избори в Турция, той излезе победител в още 10 всенародни вота – четири парламентарни, три местни, едни президентски избори и два конституционни референдума. В неделя обаче предстои най-голямото изпитание за политическата му кариера и за бъдещето на страната.

Според социолозите електоратът е разделен наполовина, като дори сред привържениците на Партията на справедливостта и развитието битуват съмнения по отношение на реформите, за които настоява лидерът им. Разцепление има и сред националистите. Лагерът на Ердоган описва проекта за нова конституция като средство за създаване на ефективно управление. Президентска република, в която няма да има нестабилни коалиционни правителства.

„След 16 април някои неща ще е трудно да се случват. Защото, ако имаш мерак да управляваш Турция, няма да можеш като навремето да седнеш на премиерския стол само с 15% от гласовете“, заяви Ердоган.

Турция е в извънредно положение от опита за преврат на 15 юли миналата година. Десетки хиляди са арестуваните, а над 100 хиляди са уволнените предполагаеми поддръжници на сочения за организатор на метежа Фехтуллах Гюлен. Сред засегнатите има журналисти, съдии, университетски преподаватели. Мирният процес с кюрдските бунтовници остава в историята, а, както изглежда, и европейското бъдеще на Турция.

Междувременно в турски град беше издигнат паметник на президента, който спира с ръка танк – символ на неуспешния опит за преврат.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране