11.02.2016 | 14:42
Турция може да отприщи бежански потоп към България
Ще отворим границите и ще кажем "На добър път", заяви турският президент

Президентът на Турция Реджеп Ердоган предупреди, че може да отприщи нов бежански потоп към Европа, ако ЕС не се съгласи да бъдат създадени “зони за сигурност ” в Северна Сирия, където да се настанят бежанците, предаде ТАСС. В изявление на бизнес форум днес той отправи остро послание към Европа: “В миналото спирахме автобусите с хора (мигранти) в Одрин (край границата с България – бел. ред.). Направихме го веднъж, два пъти. Но по-нататък, с извинение, ще отворим границите и ще кажем “На добър път” (на бежанците – бел. ред)”, заяви Ердоган.

Според президента през последните години “Турция похарчи девет млрд. долара заа бежанците, докато в ЕС само говореха за отделяне на средства… Тези три милиарда евро, които ни бяха обещани, няма да отидат в нашия бюджет, а за бежанците. И тази помощ няма да е достатъчна и ще трябва да продължи, докато траят боевете”, добави Ердоган.

Малко по-нататък той промени сумата: “Нечестно е ООН да ни призовава да вземаме мерки за бежанците, вместо самата организация да помага. Турция прие над 2,5 млн. сирийци. Похарчихме 10 млрд. долара за бежанците, а помощта на ООН бе само 455 млн. долара”.

“Ако (руските – бел.ред) бомбардировки в Алепо продължат, в Турция могат да дойдат още 600 000 души. Търпеливо чакаме, но търпението ни ще свърши и тогава ще действаме”, каза президентът. “Без създаването на зона забранена за полети, на зона за сигурност, на зона без терористи, няма да можем да преодолеем кризата в Сирия… На първо място трябва да се намерят начини сирийците да си останат в границите на своята страна… Не бива да се изисква от Турция да прави повече, а в същото време да продължават операциите на режима на Башар Асад и руските бомбардировки… Така не може. ООН и особено Съветът за сигурност поставят под въпрос своята легитимност с такова поведение”, смята турският лидер.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране