23.12.2015 | 11:41
Турция наема американски отрепки, за да внушат, че България е турска земя
Целта е скандалният филм на „Ал Джазира” за България да доведе до възмущение мюсюлманите и да ги радикализира срещу „гадните“ българи, каза историкът

Турция наема американски отрепки, които са свързани с университети в САЩ, за прокарват неоосманистката идея на Балканите. Когато американски учени подкрепят тезата им, казаното звучи по-тежко. А скандалният филм на „Ал Джазира“ за това, че преди Освободителната руско-турска война страната ни е била населена с турци, от които голяма част били избити, а другите – изселени, е едно активно мероприятие. Това каза в „Тази сутрин“ по бТВ директорът на Националния исторически музей проф. Божидар Димитров. „Спомнете си „Митът за Батак“! Бяха наели един германски учен и наша мърла“, добавя историкът.

Филмът на международния телевизионен канал „Ал Джазира”, който скандализира мнозина българи и историци у нас, е свален от ефир. По думите на професор Божидар Димитров, директор на Националния исторически музей, не бива да се очаква официална реакция на държавата в подобни случаи. Хората са тези, които трябва да се обединят и да реагират срещу манипулациите в историята.

Подобна тактика – да се отделят държавни пари, за да се спонсорират исторически съчинения, които по-късно да послужат като повод за териториални претенции, е широко прилагана от много държави, смята Димитров. Той напомни, че и у нас са разработвани подобни творби, които обаче са били „верни”. През последните години в Турция беше създаден специален фонд, който да се занимава с разпределянето на средства за подобни филми, твърди директорът на Националния исторически музей.

„Историята служи на политиците като аргумент за права на една държава върху определени територии. Много страни са отделяли пари в миналото. В България също чрез исторически съчинения е имало опит преди първата световна война да се предявят претенции върху Егейска и Вардарска Македония, върху Северна Добруджа, върху Източна Тракия. Били сме прави, защото моите предшественици историци не са лъгали. Тези области са населени с българско население“, подчерта проф. Димитров.

Експертът по антитероризъм Славчо Велков пък изтъкна, че времето, избрано, за да се разпространи документалният филм, не е случайно. Успешната визита на турския министър-председател Ахмед Давутоглу е нарочно подбрано, защото така се избягва възможността да бъде прекратена визитата на високопоставения турски политик, заради скандал, смята експертът по антитероризъм.

Филмът е заснет у нас с журналистическа подкрепа, под носа на онези, които би трябвало да контролират подобни действия, изтъкна Велков. Сега е активен период за неоосманистката идея на Балканите, подчерта проф. Димитров. По думите му, показването на филми като нашумелият „Великолепният век” в България имат за цел да докажат, че Турция винаги е била част от Европа. Според директора на Националния исторически музей, подобни творби ще доведат до възмущение мюсюлманите, които гледат катарската телевизия. Възможно е някои от тях дори да се радикализират. Анкара иска чрез нас да осигури създаването на Зона за сигурност в северна Сирия и по този начин да завземе части от териториите на страната, каза още историкът.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране