28.04.2024 | 11:02
Турция отказва да промени договора на БОТАШ с “Булгаргаз”
България плаща почни 1 милион дневно за капацитет, който е използва

Турция засега не показва готовност за прекратяване на споразумението между БОТАШ и “Булгаргаз“, който тласка към неплатежоспосбност българския държавен газов оператор. Това стана ясно в събота след срещата между българския министър на енергетиката Владимир Малинов и неговия турски колега Алпарслан Байрактар в Истанбул.

“България и Турция ще продължат съвместното си сътрудничество за гарантиране на диверсификацията и сигурността на енергийните доставки“, обяви енергийното министерство след срещата.

Разговорите се състояха по инициатива на българската страна във връзка с решението на парламента, което възложи на енергийния министър да търси предоговаряне на газовата сделка.

“В тази връзка българската страна изрази желание за преразглеждане на договора, а от турска бе изразено разбиране и готовност за продължаване на сътрудничеството. Енергийните министри възложиха на мениджмънта на двете компании да започнат активна работа във връзка със споразумението между “Булгаргаз” и “Боташ”, се казва в съобщението след съботната среща в Истанбул.

Българските власти от повече от половин година се опитват да постигнат предоговаряне на споразумението, но неуспешно.

Контрактът между „Булгаргаз“ и БОТАШ е за резервиране на капацитет от 1.85 млрд. куб. м годишно от турски терминали за втечнен газ и до българската граница през тръбите на Трансбалканския газопровод. Според контракта до 2035 г. “Булгаргаз” може да разтоварва танкери на определени LNG-терминали в Турция и да получи същото количество природен газ на граничния пункт Странджа-Малкочлар.

Парламентарната комисия, която провери споразумението, обяви, че то е напълно неизгодно за българската страна и го прати в българската и европейската прокуратура.

Споразумението бе сключено по време на служебното правителство на Румен Радев с оправданието, че така България ще осигури независимостта на своите газови доставки, а “Булгаргаз“ може да се превърне в голям регионален играч на газовия пазар.

Парламентарният доклад обаче стигна до извода, че българското дружество плаща близо половин милион долара всеки ден на БОТАШ, но реално не използва договорения капацитет. Това означава, че държавната газова компания губи стотици милиони годишно. За две години разходите на „Булргаргаз“ по споразумението ще са близо 300 милиона долара, а компанията не генерира приходи от това.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране