11.08.2015 | 0:05
Турция разтърсена от атентати и нападения
Кюрдски бойци от ПКК сеят смърт в Шърнак

Със самоубийствен атентат срещу полицейски участък в Истанбул, последван от престрелка, въоръжено нападение срещу американското консулство в града и две отделни атаки в окръг Шърнак в югоизточната част на страната започна вчерашния ден в Турция, предаде АФП.

Нападение с кола бомба беше извършено около 1 ч. през нощта в истанбулската община Султанбейли от атентатор самоубиец, който се взриви край полицейски участък в квартал Фатих. При нападението бяха ранени десет души, от които трима полицаи, и по всяка вероятност е загинал атентаторът. Атаката причини частично срутване на полицейската сграда, чийто горен етаж е помещавал жилища на полицаи. Нанесени са материални щети по околните здания и на много автомобили.

Полицията работи по версията, че атентатът може да е извършен от Кюрдската работническа партия (ПКК), която напоследък засили нападенията в страната. Самоубийственият атентат бе последван от въоръжено нападение няколко часа по-късно, около 6.45 ч., срещу полицаите, извършващи оглед на мястото на нападението. Полицията отговори на огъня незабавно. При възникналата престрелка, която продължила над два часа, бяха убити един полицай и двама нападатели. По данни на частната агенция Доган загиналият е Беязът Чекен, началник на отдела за обезвреждане на бомби, а самоличността на двамата убити нападатели се установява.

Междувременно бе съобщено, че две неизвестни лица са открили огън срещу сградата на американското консулство в Истанбул, без никой да пострада. Двамата – един мъж и една жена, първоначално успели да избягат от местопрестъплението, но по-късно жената беше задържана, предаде частната телевизия НТВ. Води се операция за залавянето и на другия извършител.

Според истанбулското валийство нападението е било извършено от две жени, едната от които е заловена, предаде Ройтерс. Градусът на напрежението остава висок и в Югоизточна Турция – обичайна арена на боевете между бойците на ПКК и турските сили. Бунтовници на нелегалната кюрдска организация са обстрелвали военен хеликоптер в окръг Шърнак (Югоизточна Турция) с притововъздушни оръдия и гранатомети, при което един войник е бил убит, а седем ранени. В района е предприета операция с въздушна подкрепа за неутрализиране на нападателите. Бойни хеликоптери нанасят удари в зоната, в която са избягали бунтовниците от ПКК.

По-късно стана известно и за друго нападение в същия югоизточен окръг. Четирима полицаи бяха убити, а един ранен при нападение, което местните власти приписаха на “сепаратистката терористична организация”, както наричат ПКК. Атаката е била извършена около 9 часа вчера с мина, взривена дистанционно при преминаването на полицейски брониран автомобил в района на град Силопи. В средата на юли ПКК обяви, че започва нападения заради нарушения на примирието от 2013 г. от страна на турските сили за сигурност. Ситуацията се влоши още повече, откакто турската армия започна да нанася въздушни удари по лагери на ПКК в Северен Ирак и в Югоизточна Турция.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране