25.07.2015 | 1:20
Турция удари Ислямска държава
Бомбардират позициите на джихадистите в Сирия

Близо 300 души, сред които 37 чужденци, бяха арестувани вчера при масирана полицейска операция, извършена в 13 турски окръга срещу терористичните организации Ислямска държава и Кюрдска работническа партия (ПКК), съобщи Анадолската агенция. Една жена е била убита в Истанбул при сблъсъци с полицията по време на антитерористична операция.

Това е станало при нападение срещу полицаите от специалните части, които се готвели да обискират жилище в квартала. При възникналия сблъсък е убита жена, идентифицирана като Гюнай Йозаслан – издирвана от властите по подозрения за подготвяно от нея самоубийствено нападение. В операцията в Истанбул участваха общо 5000 полицаи, сред които две хиляди служители на силите за бързо реагиране. В мегаполиса бяха повикани подкрепления от близки окръзи като Бурса и Одрин. Само в Истанбул задържаните са 98 души.

Турският премиер Ахмет Давутоглу заяви, че борбата срещу бойците на Ислямска държава и членовете на други нелегални крайнолеви и кюрдски групировки ще продължи. Полицейските акции стартираха на фона на въздушни удари, извършени от турски изтребители срещу позиции на Ислямска държава в Сирия, които напълно са унищожили техните цели, заяви Давутоглу. Премиерът уточни, че турската армия не е навлязла на сирийска територия, за да унищожи целите си. Подобно изказване направи и президентът Реджеп Тайип Ердоган.

Операцията се извършва на фона на царяща в страната несигурност през последните дни след поредица нападения, включително големият самоубийствен атентат в град Суруч в понеделник, отнел живота на над 30 души. Напрежението на турско-сирийската граница се задълбочи, след като вчера турски войник бе убит, а двама негови колеги ранени от огън от Сирия, на който турската армия отвърна незабавно с артилерийски обстрел и въздушни удари по позиции на Ислямска държава в Северна Сирия.

Тридесет и пет бойци на Ислямска държава са били убити при въздушните удари на турската армия в Сирия през нощта срещу петък. Турски изтребители Ф-16 поразиха три цели в Северна Сирия. Мишени на ударите са били два щаба и заседателен център на джихадистката групировка. Убитите джихадисти са се намирали в заседателния център – сборен пункт на активисти на ИД, в момента на бомбардировката. Това се случва и след решението на Турция да разреши на американската армия да използва ключовата база Инджирлик за въздушни удари срещу ИД.

Според “Вашингтон пост” съгласието на Турция да разреши на САЩ да използват турската територия за въздушни атаки срещу Ислямска държава е сигнал за голяма промяна в политиката на твърде въздържания досега американски съюзник в НАТО. Досега Турция отказваше по-значително участие във войната срещу ИД поради опасения от политиката към Сирия на правителството на Обама, пише “Вашингтон пост”. Дали Анкара е успяла да издейства някакви отстъпки от САЩ във връзка с тези опасения засега не е ясно.

Тя нееднократно е заявявала, че иска Вашингтон да се фокусира не само върху борбата срещу ИД, но и върху отстраняването на сирийския президент Башар Асад, в когото вижда свой главен враг в Сирия. Турция настоява и за създаване на буферна зона за сигурност в района, гарантирана с въздушна защита, което би позволило да бъдат върнати обратно в Сирия поне част от 2-та милиона бежанци, прехвърлили се на турска територия.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране