18.12.2015 | 0:19
Твърдото крило на бялата лястовица
Тежък артилерийски обстрел

БНТ: Ще ви помоля за коментар на думите на Цветан Цветанов отпреди два дни, който каза, че отхвърля вариант за подписване на ново коалиционно споразумение и нов кабинет в рамките на този парламент. Откъде идва това разминаване? Той казва – няма да има ново коалиционно споразумение, но пък ставаме свидетели на диалози, които започнаха да текат в коалицията.

Десислава Атанасова, ГЕРБ: Предполагам, че това е съотносимо към поведението на довчерашните ни партньори в управлението, а именно визирам господин Кънев, който не знам откъде му хрумна да заяви, че Борисов трябва да подаде оставка и да бъде сформиран нов кабинет в рамките на 43-тото НС. Аз в своята оценка намирам това за твърде несериозно отношение и считам, че изобщо не следва в момента и с оглед и проблемите, които има и извън България, говоря и във външната ни политика, абсолютно недопустимо да създаваме изкуствено напрежение и подобни трусове.

БНТ: …Валери Симеонов описа Бойко Борисов като бащата, който сам е отгледал протестиращите срещу политиката на управляващите, а самите протестиращи нарече – глезени деца. Приемате ли такава негова оценка?

ДА: В крайна сметка живеем в демократична държава. Всъщност едно от постиженията на демокрацията, на Прехода, е това, че всеки сам и свободно може да заявява волята си. Разбира се, помним протести, които бяха многохилядни, въпреки че ни убеждаваха, че са по три хиляди или пет хиляди и те бяха насочени към едно друго управление. Не смятам, че е редно да поставяме каквито и да било етикети както на протестиращите български граждани, така и на министър-председателя. Аз смятам, че всеки има право да заяви своя глас – съгласие или несъгласие срещу определено управление. И виждате, че това се случва абсолютно свободно по улиците на София. Това обаче, смятам, че не предполага по никакъв начин трус в управлението.

БНТ: Изкуствен шум ли са тези протести? И има ли опит да се убеди обществото, че пак ще ви цитирам тук Валери Симеонов от вчера: „само някои са бели лястовици и, ако не се приеме тяхната теза, всички са против еволюцията“.

ДА: Да, в последните няколко дни като че ли някои се опитваха да поставят ореол за това, че те са най-прави. Аз, както и всяко друго поведение, което наблюдаваме от последните няколко дни от това да си в опозиция, а пък да участваш с министри в управлението, както и това, че на всяка цена и само тезата на един или друг наш партньор е истинската теза, ми се струва доста странно, да не кажа налудничаво поведение, на моменти граничи с диагнози. (…)

БНТ: Добре, като говорим за преговори, да стигнем и до Екатерина Захариева. Ясно е, че това не е еднолично решение на премиера, минало е на обсъждане в коалицията. Как се стигна именно до името на Екатерина Захариева като кандидат за правосъден министър, който ще бъде гласуван в петък.

ДА: Госпожа Захариева има много сериозен административен опит. Тя е била министър в два служебни кабинета и вицепремиер, именно тогава, когато трябваше стабилност, трябваха адекватни решения, когато предстояха предсрочни избори и целият този процес трябваше да не спира. Т.е. държавата да продължи да функционира. Аз мисля, че това е изключително добър избор на човек, който е много диалогичен и консенсусен, който е с богат опит в администрацията, както казах, преди беше и замeстник-министър на регионалното развитие. Аз лично от този период я познавам и знам, че с нея се работи добре, компетентна е. И мисля че наистина ще получи подкрепата на възможно най-голям кръг от парламентарните групи. (…)

БНТ: Дипломация или твърда ръка? Какви са по-големите очаквания към Екатерина Захариева – да продължи пътя на Христо Иванов или да тръгне по свой?

ДА: Първо, една дама винаги, може би, използва дипломацията като прийом в своята работа и основно за постигане на поставените цели. Аз обаче, смятам, че госпожа Захариева има и твърда ръка. Така че надявам се, че тя ще успее.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране