04.04.2016 | 21:37
Тютюневите синдикати поискаха оставката на Лукарски
Причината е бездействието му и неговата неангажираност към спирането на "София-БТ"

Браншовите структури на Независимия синдикат на тютюноработниците (НСТ) към КНСБ и Националният синдикат тютюнева промишленост (НСТП) към КТ „Подкрепа“ искат оставката на министъра на икономиката Божидар Лукарски. Причината е бездействието му и неговата неангажираност при създалата се ситуация и фактическото спиране на „София-БТ“ АД.
Браншовиците са недоволни и от освобождаването на персонала на дружеството. Те твърдят, че с дейността си персоналът е допринасял за формиране на републиканския бюджет с над 340 млн. лева.

В писмо до медиите браншовите синдикални структури изразяват категоричното си неодобрение по повод изявленията на Лукарски за случващото се в „Булгартабак Холдинг“ и по-специално в „София-БТ“ АД. По повод спирането на работата в софийската фабрика миналата седмица Лукарски заяви, че „държавата не може да се меси в отношенията между частни субекти“. Той обясни, че приватизационният договор на тютюневия холдинг е така формулиран, че дадена фабрика може да не работи до една година и това да не се счита за нарушение от страна на купувача. Министърът „прехвърли топката“ към Трайчо Трайков, който подписал договора по време на първия кабинет на Бойко Борисов. Лукарски каза още, че според медийни публикации повечето работници са приели предложените им обезщетения и ще напуснат доброволно. Работниците обаче два дни протестираха в София.

Синдикалните структури съобщиха вчера, че от кабинета на министър-председателя през август 2015 г. са препратили на Лукарски кореспонденцията между „Булгартабак Холдинг“ АД и адвокат Даниел Пенков – писмо за намерение за изкупуване на продукцията на „Булгартабак Холдинг“ АД с искане за съдействие за разрешаване на търговско-икономически договорености между цигарения холдинг и дружеството Ronahiya Shavi Company с представител адвокат Даниел Пенков.

Браншовиците са убедени, че бездействието на икономическия министър Лукарски е допринесло за създалата се ситуация в „София-БТ“ – заповед на изпълнителния директор Владимир Жеков, че спира дейността на дружеството за неопределено време, считано от 1 април 2016 година. Тази заповед автоматично довеждала до масово уволнение и ликвидация на 420 трайни работни места, отбелязват синдикатите.

„София-БТ“ не работи и две от осемте линии за производство липсват въпреки твърденията на мениджърите на „Булгартабак“, че няма изнесени машини, съобщи вчера „Капитал Daily“. Липсата на машини е установена на място от експертите на Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол (АПСК), след като миналата седмица депутати поискаха да бъде проверено дали фабриката работи. Работници твърдят, че част от производствените линии от предприятието са демонтирани и преместени във фабриката на „Булгартабак“ в Баня Лука. Представители на „София-БТ“ казват, че те са преместени в благоевградската фабрика. Предстои агенцията за приватизация да извърши проверка в „Благоевград-БТ“.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране