19.12.2016 | 20:15
Убиха руския посланик в Турция
Андрей Карлов е разстрелян по време на публично мероприятие в Анкара

Руският посланик в Турция Андрей Карлов, срещу когото беше извършено покушение в Анкара, е починал от получените рани. Това съобщи говорителят на руското външно министерство Мария Захарова.

„Днес е трагичен ден за руската дипломация. Днес в Анкара по време на публично мероприятие бе ранен руския посланик, който почина в резултат на получените рани“, заяви тя. “Ние квалифицираме случилото се като терористичен акт, намираме се в контакт с турските официални лица, от които получихме уверение, че ще бъде проведено най-всеобхватно разследване“, добави Захарова. „Убийците ще бъдат наказани“, подчерта тя. Дипломатът е убит, когато взима думата на изложбата “Русия пред очите на турците“.

Той е застрелян от мъж, който изстрелва срещу него поне 10 куршума. В продължение на една минута той скандира: „Отмъщаваме Ви за Алепо“ и „Аллах Акбар“. През цялото това време нападателят държи пистолета в ръка. Убиецът е бившият служител на турската полиция Мевлют Мерт Алтънташ, той е бил уволнен от правоохранителните органи по време на разследването на опита за държавен преврат от 15 юли. Това съобщава новинарският портал „Хабертюрк“.

Според изданието мъжът е участник в терористичната организация ФЕТО. Нападателят е бил убит. В него е било открито полицейско удостоверение. Съобщава се и за трима ранени, от руското посолство в Анкара заявиха, че сред тях няма руски дипломати. Русия ще постави на разглеждане в Съвета за сигурност на ООН въпросът за терористичния акт срещу руския посланик Андрей Карлов, заяви Захарова. „Още днес този въпрос ще бъде поставен пред членовете на СС на ООН. Тероризмът няма да мине. Ние ще се борим решително с него. В нашите сърца завинаги ще остане паметта на изтъкнатия руски дипломат Андрей Генадиевич Карлов“, добави тя.

Захарова подчерта, че убийството на Карлов е било жестоко и безчовечно. „В тези минути ние получаваме подкрепа и категорично отхвърляне на този жесток и безчовечен акт както от официални лица, така и от обикновени граждани от цял свят, посочи тя. Европейският съюз в лицето на Федерика Могерини осъди убийството на руския дипломат, съобщи Захарова. „Получаваме вече съболезнования във връзка с убийството на нашия посланик. Едно от първите пристигна от ЕС в лицето на Федерика Могерини, която изрази от името на държавите-членки, съчувствие и категорично не приемане на случилото. Нейната реакция бе придружена с думи на осъждане“, каза говорителката на руското МВнР. ООН осъди покушението срещу руския дипломат и заяви, че това нападение не може да бъде оправдано.

„Ние осъждаме въоръженото нападение срещу руския посланик в Турция. Нападение срещу дипломат или посланик не може да има оправдание“, заяви говорителят на Бан Ки Мун Стефан Дюжарик. Нападението срещу руския посланик в Анкара е опит да се разрушат руско-турските отношения. Това заяви кметът на Анкара Мелих Гьокчек. Той обвини за случилото се терористичната организация ФЕТО на проповедника от Пенсилвания Фетххулах Гюлен. „Трябва да търсим едни и същи огнища както при инцидента със сваления руски бомбардировач /на 24 ноември м.г. във въздушното пространство на Сирия/, така и в този случай. Точно както ФЕТО действа в Югоизточна Турция, така и тук е ясна целта да се провалят отношенията ни с Русия“, коментира Гьокчек пред изложбената зала, където бе разстрелян дипломатът.

Турският външен министър Мевлют Чавушоглу ще пристигне на тристранната среща Русия-Иран-Турция, съобщиха от турското посолство в Москва. „Планираната за 20 декември тристранна среща ще се състои“, заявиха от дипломатическото представителство.

За последен път руски посланик е убит на 30 януари 1829 г. в Техеран. Това е световноизвестният руски поет и дипломат Александър Грибоедов. За да урегулира конфликтът персийският шах изпраща богати дарове на руския император Николай Първи /1825-1855 г./, който по това време е най-силният европейски монарх. Сред тях е и прочутият алмаз „Шах“.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране