13.09.2016 | 0:01
Удар от Европа! Орязват с 25% фондовете от догодина
Парите ще отидат за мигрантите. Тежестта поемат държавите от Източна Европа

Страните от Европейския съюз са се договорили в понеделник да бъдат орязани почти с една четвърт за следващата година средствата от бюджета на Европейския съюз, предназначени за най-бедните райони. Става въпрос за държавите от бившия Източен блок и най-нови членки на ЕС, сред които е и България. Информацията е на агенция Ройтерс.

Правителствата на 28-те страни членки единодушно са подкрепили предложение на Европейската комисия, съгласно което плащанията за мигранти и сигурност ще се увеличат с 25% спрямо тези за 2016 г. Така догодина общият бюджет за мигранти ще достигне 5.2 млрд. евро и част от тях ще отидат за подсилване на външните граници на съюза, каквато е и тази на България с Турция, Македония и Сърбия.

Други 2.2 млрд. евро ще са за програми извън територията на ЕС за справяне с причините за миграционната вълна. Освен това правителствата подкрепят 9% увеличение на плащанията по проекти на ЕС за стимулиране на икономическия растеж и създаване на работни места. Сумата достига 19 млрд. евро в момент, когато ЕС продължава да се опитва да намали високата безработица, поддържана от кризата през 2007-2008 г. насам.

Увеличението на тези разходи се компенсира със съкращаване на средствата за фондовете, предназначени за най-слабо развитите райони. През 2017г. те ще са с почти 24% по-малко спрямо 2016 г.

Дипломати коментират пред „Ройтерс“, че основни получатели на такива средства са държавите от Източна Европа и там правителствата се опасяват, че днешното решение може да отвори вратата за още по-големи съкращения в следващите години.

Евентуална компенсация за тях, както и за страдащи от мигрантската вълна страни като Гърция и Италия, може да е предложение за по-гъвкави бюджетни правила. Това ще бъде обсъдено във вторник при прегледа на финансова рамка за периода 2014-2020 година и не е изключено да се пидаде различна тежест на приоритетните разходи при извънредни ситуции и те да не са такова бреме в разходната част на бюджетите.

Според Ройтерс източноевропейските страни са били „наказани“ заради системния си отказ да приемат мигранти и бежанци. Те все пак са приели промените, сред които има и намалени бюджетни плащания в редица сектори, включително земеделие и изследователска дейност.

Страните от ЕС са се договорили да намалят бюджета на съюза със 7% спрямо 2016 г. до 133.8 милиарда евро плащания. Към предложението на Еврокомисията за съкращения за бедните райони по време на преговорите. Всичко това се нуждае от одобрение и на депутатите в Европарламента до средата на ноември.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране