19.08.2016 | 0:01
Украйна се разпада на части!
В Европа признаха, че Порошенко не контролира страната

Украйна се разпада на части и фактически не се контролира от федералното правителство. Това написа анализаторът от полското издание Wirtualna Polska Роберт Хеда. Преводът на статията е публикуван от ИноСМИ. Авторът прави подробен анализ на случващото се в Украйна. По мненито на Хеда, в света растат глобалното напрежение и неуверенност в бъдещето – и на първо място проблемът е в Европа. Бежанците, Brexit, терористичните актове във Франция изместиха на заден план проблемите на Украйна – а събитията там в голямата си част се обуславят от всичко случващо се на континента, смята наблюдателят на Wirtualna Polska.

„Украинският прозорец сега е широко отворен за Путин, доколкото ЕС затъва в своите проблеми“, пише авторът на статията, който обвинява неоснователно, според руските медии, Русия в откриването на фронт срещу Украйна. Впрочем, той признава, че в Киев сами са изградили механизми, които унищожават „надеждата на Майдана“, и новият крах на страната е неизбежен.

Роберт Хеда пише още, че властите в Киев вече не контролират страната, а Украйна престава да съществува като държава и стремително „губи общото и суверенно правово и институционално пространство“.

„Централната власт в Киев губи контрол над регионите в страната. Същото мнение изказват и украински политолози, които наричат явлението фрагментация на държавата“, се казва в материала на полското издание.

В западните области на Украйна властите задържаха престъпни групировки в криминален съюз с местните администрации. Става въпрос за Ровенска, Волинска, Тернополска и Житомирска области – там върви мащабна разработка по находищата на кехлибар и, по данни на наблюдателя на Wirtualna Polska, заради това на запад в страната се е създала „екологична пустиня и зона на безправие“.

С търговията се занимава лвовската мафия: тази област се занимава предимно с контрабанда през границата. Там, както и на юг, в Закарпатска и Черновицка области, контрабандистите се занимават с трафик на цигари, който се управлява от местния олигарх и депутат Виктор Балога“, пише Хеда.

На юг в Украйна – в Одеска, Николаевска и Херсонска области, има силно влияние на местните олигарси. Там, царят антиукраински настроения, насочени против новата киевска власт. Wirtualna Polska констатира, че през 2014 г. при властите пристигнали политици от Галиция, които демонстрирали национализъм и прокарвали в страната своите виждания.

„Това е опит да се изгради ново украинско общество, което се опира на антисъветското минало. Проблемът обаче е в пропорциите: галицийците представляват максимум 20% от населението, а с техните концепции в по-голяма или в по-малка степен не са съгласни останалите (особено рускоезичните) украинци“, пише полският журналист.

Той съобщава, че такава е ситуацията и в армията – а това вече води до извода, че едва ли въоръжените сили на Украйна са способни на единни и сплотени действия. Южните региони на Украйна са наричани още Дикое поле (б.р.-Дивото поле) заради властта на олигарсите, които контролират  всички държавни институции. Например, Днепропетровска област се управлява от Игор Коломойски.

Източните области на страната – Запорожка, Кировоградска, Харковска и Полтавска – преди кризата са били промишлени центрове на страната. Но сега са се превърнали в депресивни региони, пише Wirtualna Polska. В тях растат безработицата и престъпността. За Донецка и Луганска области дори няма смисъл да се говори, пише авторът, коментирайки продължаващата гражданска война там.

Всъщност стои въпросът какво на практика управляват президентът, Министерският съвет и парламентът? Излиза, че само столицата и Киевска и Виницка области (олигархичният тил на Петро Порошенко и настоящия премиер Владимир Гройсман), резюмира полският коментатор. Той прогнозира сценарий, според който, в случай на сблъсък на интереси, управниците могат да действат дори напук на Киев. „Одеса иска да създаде свободна икономическа зона, Службата за сигурност следи привържениците на Бесарабска република, а запорожките депутати мечтаят за автономия“, пише журналистът.

Той смята, че ако Украйна не се разпадне в близките две-три години, в страната ще възникне нужда от силна власт. И това вероятно ще бъде лидер, който ще хвърли страната в „обятията на Русия“. Полският журналист призовава Европа да се подготви за най-лошото и в най-скоро време „да спаси Украйна“.

„Западът губи Украина. Това се случва заради европейските и американските проблеми, но на първо място заради това, че страната не се справя с трансформацията си“, смята Роберт Хеда.

Журналистът мрачно предрича, че в Украйна ще настъпи пълен хаос и страната ще се върне в орбитата на васалната зависимост от Русия. Това Европа не може да допусне, смята авторът, и предлага да се въведе безусловен американо-европейски диктат, дори ако това е в разрез с желанията на олигарсите и настоящия политически елит, които очевидно не могат да спасят суверинитета на собствената си страна.

Роберт Хеда зове Европа и САЩ да поемат отговорността за съдбата на Украйна. Според руските издания обаче, авторът не споменава и дума, че именно Западът е станал катализатор и в голяма степен организатор на преврата в Киев през 2014 г., а сега безуспешно се опитва да овладее растящия украински хаос. Руският сайт Звезда.ру отбелязва, че е симптоматично, че такъв подробен анализ неслучайно е направен именно в полско издание, а авторът е бивш аналитик на полската Агенция за разузнаване.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране