04.09.2023 | 13:23
Украйна си иска от Европа мъжете, напуснали незаконно страната
Върховната Рада разработва механизъм, който ще позволи екстрадицията от ЕС на млади мъже, годни за военна служба
Часто от украинския криминален контингент е в Европа. Тези мъже, например, извършиха няколко големи обира в Бургаско

Полша е започнала да екстрадира в Украйна украински мъже, които са напуснали страната незаконно, съобщи варшавският „Жечпосполита“. Екстрадицията се решава от съдилищата и се извършва по искане на украинската прокуратура. Полша и други страни от ЕС може да бъдат залети от украински искания за връщането в Украйна на мъжете на мобилизационна възраст, напуснали страната си с помощта на подкупи, допълва изданието.

През миналата седмица лидерът на управляващата фракция „Слуга на народа“ Давид Арахамия обяви, че Върховната Рада, парламентът, се е заел с разработката на механизъм, който ще позволи изпращането на искания за екстрадиране на украински мъже на наборна възраст, напуснали страната по време на военното положение с фалшиви документи. Те ще бъдат привличани към наказателна отговорност заедно с представителите на военните окръжия, които са получили подкупи за фалшифициране на разрешенията за пътуване в чужбина.

По прякото нареждане на президента Володимир Зеленски всички медицински документи за определяне на наборниците като негодни за военна служба, издадени от военно-медицинските комисии след 24 февруари 2022 година ще бъдат проверени.

Според данни на Граничната стража на Полша, предоставени по искане на „Жечпостполита“ от 24 февруари 2022 година до 31 август в Полша са влезли 2,87 милиона мъже от Украйна Украйна на възраст от 18 до 60 години, обратно са се върнали 2,8 милиона. Възможно е някои да са влизали и излизали по няколко пъти, но така или иначе в разликата между двете цифри се губят близо 80 хиляди мъже на мобилизационна възраст. Според лейтенант Анна Михалска, говорител на граничните власти тези украинци по принцип подлежат на мобилизация в страната си, а колко от тях действително са годни или негодни за военна служба не е известно.

„Това е важен брой за Украйна, защото тези хора могат да бъдат мобилизирани и да увеличат редиците на нашите въоръжени сили, като по този начин укрепят нашата отбрана и сигурност“, казва Федир Вениславски от Комисията по национална сигурност, отбрана и разузнаване на Върховната рада на Украйна. Той не изключва въз основа на възбудени наказателни производства украинската прокуратура да започне да преследва свои граждани в чужбина. Някои от тях са избягали нелегално чрез т.нар. зелена граница, а на Днепър редовно задържат посредници, участващи в канали за прехвърляне на бегълци от войната.

За да си върне тези мъже, годни да държат пушка, Украйна трябва да издаде международна заповед за арест за всеки от тях персонално. „Ако задържим такъв чужденец, например за обикновена проверка на пътя, нашата система KSIP (Национална полицейска информационна система, б. р.) ще покаже, че това е лице, което се преследва от прокуратурата на Украйна, защото там са вкарани данните на Интерпол. Задържаме такова лице и уведомяваме прокуратурата. Дали то ще бъде екстрадирано или не решава полски съд, коментира инспектор Мариуш Чарка, говорител на националната полиция на Полша.

Според информацията, получена от „Жечпосполита“ от Граничната стража Варшава вече е започнала ектрадицията на украинци, които са организатори на канали за извеждане на боеспособни мъже от Украйна. За отклонение от военна служба украинският НК предвижда до 5 години затвор.

На 30 август президентът Володимир Зеленски каза, че на заседание на Съвета за национална сигурност и отбрана е взето решение за организиране на цялостен преглед на валидността на решенията на военномедицинските комисии за инвалидност и непригодност за военна служба, които са издадени след 24 февруари 2022 г. и е възможно да са свързани с корупционни нарушения. Проверката ще отнеме няколко месеца.

1 коментар

  1. Анонимен каза:

    Закъсали са трябва и пушечно месо да не и секне продажбата на подарено оръжие на трети стани,ще им секнат също приходите от продажби.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране