07.04.2016 | 20:26
Уникално съоръжение за сватби, кръщенета, майонези, автентификатори и всичко останало
Небрежно елегантен Василевс

Сандански. Бойко Борисов открива древна базилика и брифира небрежно.

***

Бойко Борисов, Василевс: Това е един прекрасен музей! Над 6 млн. Владиката сега остана изключително впечатлен, щото това е базилика на над 15 века. Ще има служби тука, наред с музейната дейност. Ще има служби, сватби, кръщенета. Уникално съоръжение, което гостите на Сандански да могат, като дойдат, освен СПА центровете да имат и представа – виждате какви великолепни мозайки, колони – от повече от 15 века. Магистралата я строиме. Така че – виждате хората колко се радват от Сандански.

…Днеска (на медицинските работници) им е празник. Да им пожелаеме на всички, доктори, медицински сестри, санитари, да са ни живи и здрави – и техните пациенти. И с повече такт, повече внимание – аз това и вчера на министър Москов му казах – колкото може повече да им се говори, да се разяснява, защото хилядите лекари и медицински работници искат и по-добро възнаграждение. То може да дойде, като се спестяват пари от тези, които по един или друг начин източват болници, каси и всичко останало. Вие виждате, предишния мандат ВМА я бяхме оставили без задължения. Само за година и половина станаха 120 млн. задължения. Сега Ники Петров се справя прекрасно и вече са под 20 млн. задълженията. Сиреч – виждате – от (смяна на) едно ръководство, но се оказа – за майонеза колко са плащали, за храна, за охрана – и милиони изтичат. Еми е това искаме да направиме – да се знае, че като пациентът си ти, отиваш, идентифицираш* се и се лекуваш!

…Какво им пречат (идентификаторите)?! Че ще се установи, че един и същи човек е в аптеката, в болницата, сиреч и това е болният човек, който трябва да се излекува. Кое точно пречи за здравето?

…Ма то не е за отпечатъци! В края на краищата, помните, имаше същата съпротива (за събиране на биометрични данни) в българския парламент. Същата! И изведнъж кво се оказа сега? Помните колко вие самите като журналисти давахте почти всеки ден как се гласува с чужди карти. На нашите висши народни избраници. И го давахте вие. В момента, в който се сложи този иНдентификатор – само с моя палец да може да се идентифицира моето присъствие в парламента, изведнъж цялата измама с карти приключи! Ма и тогава имаше съпротива срещу това. Затова приемам – над 300 млн. дадохме за нова апаратура – приех абсолютно правилно искането на докторите, че трябва веднага да ги подключиме с пътеки – над 12 млн. допълнително дадохме за това, да може да се изпълни със съдържание. Спешната помощ беше зле – 20 млн. допълнително! Сиреч – там, където са прави, веднага реагираме! Ама сега да ми обяснят, че това, че ще бъде точно определен пациентът, че е той, а не някой друг, това да е проблем, не виждам… Ами аз слушам всички, че щели да ги направят (лекарите) счетоводители, по цял ден да смятат и да пишат. Ами в края на краищата, никой не е безотчетен. И аз всеки документ, който излиза от Министерски съвет, трябва да го подпиша, да го видя. Или когато нещо сгрешиме, или когато ме питат. Крайно време е обществото да спре да задава въпроса източва ли се здравеопазването.

…С цялото ми уважение, с най-искрените ми пожелания за тях – ако проблемът им е идентификаторът, това не е проблем за здравеопазването. То няма общо нито с болния, нито с лечението, нито с лекарството. Това е просто, за да знаеме, че тези хора, които сме тука, сме в болницата!

…Еми, ако беше лесна реформата, Радан Кънев щеше да си е в управлението! Нямаше да каже – аз ще гледам отстрани, а пък вие – ГЕРБ и Москов, се оправяйте, щото всички сме за реформа, ама някой друг да я направи.

________

* Става дума за идентификатора, по-точно „автентификатора“, както го нарича министър Москов – устройството, с което ще се вземат отпечатъци от пациентите. С него вероятно ще се доказва автентичност на пациента.

1 коментар

  1. Димитра каза:

    Къде е Радан,къде си ти,че не те виждам.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране