23.04.2019 | 15:52
УНСС на крачка от фалит
Забавени плащания от държавния бюджет вкарват университета в дългове

От фалит е заплашен Университетът за национално и световно стопанство. Висшето учебно заведение, което е едно от най-големите в България, може да осъмне със запорирани сметки, защото дължи 6 млн. лева на фирма, която строи нов учебен корпус. Сградата се прави по европроект и част от финансирането трябва да се поеме от държавата. Министерството на финансите обаче все още не е превело никакви пари, а УНСС няма възможност да плати цялата сума. Ако сметките на университета бъдат запорирани, това автоматично означава, че ще спрат заплатите на преподавателите и стипендиите за студентите.

Фирмата, която строи новия учебен корпус вече е изпратила покана за доброволно погасяване на задълженията по проекта. Ако не си получи парите обаче, може да си ги потърси принудително.
Ръководството на УНСС изпрати открито писмо, в което обяснява за проблема. Документът е подписан от преподаватели и студенти, както и от синдикатите в университета. С писмото се настоява финансовото министерство да изпълни ангажимента си и да осигури съфинансирането по проекта. МФ е трябвало да отпусне 7,5 млн. лева.

Целият проект за сграда от 5 етажа е на стойност 11,7 млн. лева. От тях 4,5 милиони са осигурени от оперативната програма „Региони в растеж“. Сградата се строи от консорциум между фирмите „Галчев инженеринг“ ЕООД и „Вамос“ ООД.

Още през 2016 година правителството е обещало да отпусне 7,5 милиона за новата сграда. Парите е трябвало да бъдат превеждани на траншове от по 2,5 милиона съответно през 2017-а, 2018-а и 2019-а. В писмото си от УНСС уточняват, че парите е трябвало да се осигурят от финансовото ведомство през бюджета на МОН.
Недоумяваме как е възможно държавата да поеме ангажимент към студентите, преподавателите и служителите на УНСС и да не го изпълни. Още повече, че правителството обяви образованието за свой приоритет, се казва още в писмото.

Необходимо е финансирането да се осигури в най-кратки срокове, за да се удължи срокът на проекта. В противен случай ще бъдат загубени 4,5 милиона лева европейска безвъзмездна помощ, която държавата ще се наложи да връща заедно с лихвите, категорични са от УНСС.

Образователният министър Красимир Вълчев призна днес, че в бюджета на МОН няма средства за тази цел и че той няма как да помогне. От финансовото министерство разпратиха отговор няколко часа след писмото от УНСС. В него потвърдиха, че са поели ангажимент за съфинансиране, но „едва след усвояване на ресурса по ОП „Региони в растеж“. Към настоящия момент предвидените в проекта средства в размер на 4,5 млн. лв. по ОПРР не са усвоени и считаме, че средства от държавния бюджет следва да бъдат предоставени след пълното усвояване на безвъзмездната финансова помощ, казват от министерството.

Оттам твърдят също, че университетът е сключил допълнително споразумение със строителната фирма, което е оскъпило договора с 1,2 милиона лева. Финансовото министерство отказва да покрие тези суми и освен това ще прати финансова инспекция на университета, която да провери поръчката по строителство на сградата.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране