13.09.2023 | 11:50
Урсула: Най-накрая трябва да допуснем България в Шенген
Благодаря на двете страни за водещата им роля за прилагането на добри практики за убежището и връщането, подчерта шефката на ЕК

„Засилихме защитата на границите си. Европейските институции задълбочиха сътрудничеството си с държавите членки. Искам да благодаря по-специално на България и Румъния за водещата им роля за прилагането на добри практики за убежището и връщането. Те го доказаха – България и Румъния са част от нашето Шенгенско пространство. Нека ги допуснем в него без да се бавим повече“, заяви по време на годишната си реч за състоянието на ЕС председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен.

„След по-малко от 300 дни европейците ще отидат до урните да гласуват, това ще бъде времето за избор на хората. Но ще е време да решат какво бъдеще и каква Европа искат и младите. В кабинката те ще мислят за това какво е важно за тях. Виждам визия за по-добро бъдеще, Европа трябва отново да отговори на призива на историята – това започва със спечелването на доверието на европейците и през тези 300 дни трябва да довършим работата“, заяви още Урсула фон дер Лайен.

„Съюзът ни днес отразява мечтите за бъдеще след Втората световна война, бъдеще, в което нации, демокрации и народи ще работят заедно за споделяне на мира и благоденствието. Хората вярваха, че Европа е отговорът на призива на историята. Искам да благодаря на парламента за водещата му роля. Когато застанах пред вас през 2019 г. с програмата си за екологична, цифрова и геополитическа Европа, знам, че някои имаха съмнения. Това беше дори преди светът да бъде преобърнат от глобалната пандемия и бруталната война на европейска територия. Но вижте къде е Европа днес“, посочи още Фон дер Лайен.

„Виждаме един геополитически съюз, който подкрепя Украйна и се противопоставя на агресията на Русия, отвръща на самоувереността на Китай и инвестира в партньорство. Сега имаме Европейски зелен пакт, централен за икономиката ни, безпрецедентен по амбиции. Проправихме пътя за цифровия преход и станахме пионери в областта на онлайн правата. Имаме историческия инструмент Next Generation EU, обединяващ инвестиции, реформи в размер на 800 млрд. евро и създаващ достойни работни места днес и в бъдеще. Положихме основите на здрав съюз, като помогнахме за ваксинирането на цял един континент и на големи части от света. Започнахме да ставаме по-независими и в сектори от критично значение – енергетика, интегрални схеми, суровини“, подчерта председателят на ЕК

„Благодаря ви за иновационната иноваторска работа в областта на равенството между половете. Като жена това означава много за мен. Приключихме досиета, за които мнозина смятаха, че ще останат блокирани завинаги, като например директивата относно жените в управителните съвети, както и историческото присъединяване на ЕС към Истанбулската конвенция. С директивата за прозрачността в плащането, превърнахме в правна форма основния принцип, че равния труд заслужава равно заплащане. Не съществува нито един аргумент защо за един и същи вид работа една жена получава по-малко от един мъж, но работата ни далеч не е приключила и трябва да продължаваме да се стремим към напредък“. Парламентът подкрепя борбата с насилието над жените и бих искала да превърнем в правна норма друг основен принцип – не значи не. Не може да има истинско равенство, ако жените не живеят без насилие. Благодарение на парламента, на държавите-членки и на екипа ми от комисари, ние изпълнихме над 90% от политическите насоки, които представих през 2019 г.“, допълни още в речта си Фон дер Лайен.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране