18.11.2016 | 19:56
Устойчиви цецологизми и стабилност на приложната аритметика
Сплотен политически субект

Цветан Цветанов, ГЕРБ: За бизнеса най-важно е да има политическа стабилност. Защото ако има финансова и икономическа криза, знаете, че всеки си трансформира бизнеса и си го трансформира така, че да може действително да излезе от дадена криза. Но когато има политическа криза, това е най-голямата криза, която може да има за бизнеса и за всички тези, които създават, както работни места, и всички тези, които работят. В момента вие знаете, че премиерът през тези две години направи максимума – както да се съобразяваме с всяко едно мнение и предложение, което беше правено от РБ, така също и от ПФ. И когато всички се подготвяхме за президентските избори, всеки декларираше като цяло бъдещата си подкрепа – че на втори тур, когато един от кандидатите, както на реформаторите, така също на ГЕРБ, така също на ПФ, ще подкрепяме на втория тур и ще можем да обясним на обществото, че когато сме формирали кабинета, тогава всъщност трите парламентарни групи са имали обществена подкрепа над 1,6 млн. избиратели. Сега, когато приключиха изборите на първи тур, реално имахме същата обществена подкрепа – над 1,6 млн. избиратели. Защото аритметичният сбор води до това число. Това обаче, което всъщност се случи е, че с нашата протегната ръка през цялото време, с нашето толерантно отношение през цялото време, с компромисите, които правеше премиерът, въпреки че имаше определено неодобрение от страна на нашите структури, защото сами разбирате, че имахме сфера образование, сфера здравеопазване, сфера отбрана (портфейли на реформаторите – б.р.) – това са теми, които трябва да се дискутират и колегите винаги сме подкрепяли всяка една реформа, която се предлага от дадения министър, независимо от това, че е имало определени експертни становища, че има грешни ходове. И точно тук искам да подчертая, че ГЕРБ, поведението, което имаше през последните две години, беше най-държавническо от всичките, които участваха в това управление. Защото нека да погледнем какво беше поведението на РБ. Те не са този сплотен политически субект, който влязоха 2014 г. И всъщност, когато завършиха тези, приключиха президентските избори, сами разбирате, че имаме нарушена конструкция на кабинета, защото нито РБ е в тази си сплотеност, която беше в началото на мандата, ПФ започнаха през цялата кампания да говорят за неща, които все едно, че не са участвали в управлението или не са подкрепяли правителството на Бойко Борисов… И ТОЧНО ЗАТОВА ПРЕМИЕРЪТ БЕШЕ МНОГО ЯСЕН – ЧЕ НИЕ ТРЯБВА ДЕЙСТВИТЕЛНО ДА ПОИСКАМЕ ВОТ НА БЪЛГАРСКИТЕ ИЗБИРАТЕЛИ ВЪВ ВРЪЗКА С ПРЕЗИДЕНТСКИТЕ ИЗБОРИ, ВЪПРЕКИ ЧЕ ПРЕЗИДЕНТСКИТЕ ИЗБОРИ НЯМАТ АБСОЛЮТНО НИКАКВО ОТНОШЕНИЕ КЪМ ПАРЛАМЕНТАРНИТЕ, КЪМ ИЗПЪЛНИТЕЛНАТА ВЛАСТ, НИТО ПЪК КЪМ МЕСТНИТЕ, КЪМ МЕСТНАТА ВЛАСТ. И то това е силата на държавата – разделението на властите и самият контрол, който трябва да бъде осъществяван помежду им.

Иво Никодимов, БНТ: Обаче кой създаде политическата нестабилност? Защото отстрани коментарите виждате какви са: ГЕРБ създаде политическата нестабилност, защото подадоха оставка, а ние искаме правителството да остане и да работи. (Евала! – б.р.)

ЦЦ: Г-н Никодимов! Сегашният състав на МС при всички положения трябваше да има определени кадрови промени. Защото нямаше как да продължим по този начин.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране