18.12.2016 | 0:01
Уволнението на Павел Станчев от Btv май слага край на мераците за мажоритарен вот
Набеденият за тв експерт бивш изпълнителен директор закриляше Слави Трифонов, който от половин година не прави шоу, а политическа публицистика
Божидар Божков

Тези дни съвсем незабелязано (още повече пък и на фона на трагедията в Хитрино) в Би Tи Ви бе извършена важна рокада, която най-вероятно ще окаже влияние далеч извън пределите на самата телевизия.

От медията бе отстранен досегашният изпълнителен директор Павел Станчев. Така той е прогонен от поредната телевизия, която съсипа. Има хора, които нищо съществено не са сторили, но винаги се разхождат с прозвище на големи експерти. В случая – „тв експерт“. Павел Станчев е тъкмо от тях. Под негово ръководство Нова телевизия някога се влачеше подир рейтингите, а известните имена избягваха да работят там. Отстраниха го, та Нова най-сетне си пое живителен дъх.

Делата му в Нова тв явно не са обезпокоили ни най-малко собствениците на Би Tи Ви. В секундата, в която назначиха г-н Станчев за шеф там, я споходи същото – всички известни започнаха да я напускат един подир друг, а високият й рейтинг продължи да присъства, но вече само в прессъобщенията на пресцентъра й.

Въпросният пресцентър, в унисон с телевизията, също промени тертипа си на работа и оттам започнаха да изтичат странни, дори налудничави прессъобщения. Само преди седмица например в едно от тях бе поднесена информацията, че попфолк изпълнителката Камелия била редовен участник на рок фестивала в Каварна, а на неин концерт я подгрявала група „Айрън мейдън“.

Павел Станчев бе голям приятел на Слави Трифонов. Докато оглавяваше Нова тв, той дори пусна шоумена там да прави риалити шоуто „Пей с мен“. Програмира го лошо, както впрочем лошо бе съставена цялата програма на канала тогава, та шоуто се провали. От онзи период остана и крилатият пример как българин – директор на българска телевизия, не обича родния си език. Докато разказаше в интервю за в. „Стандарт“ как подготвят нов български сериал, той даде да се разбере, че дори и не смята да го предложи за продажба на чужди телевизии. Причината обаче не била в лошия сценарий или режисьор, нито пък в слабата актьорска игра, а… в българския език. „По езикови причини според нас този сериал може да се излъчва само в Македония“, обяви Станчев. Да се чуди човек как „Под прикритие“ бе продаден по целия свят, въпреки че е на този толкова омразен за Станчев български език.

Но да се върнем на новината от днес. С изгонването на Станчев се очакват промени не просто в Би Tи Ви, които най-вероятно ще са революционни, но ще засегнат и българската политика. Покрай отличните си приятелски отношения Станчев досега закриляше „Шоуто на Слави“ от всякакви нападки отвън, независимо че от около половин година то вече не е шоу, а политическа публицистика, при това от доста идеологизиран вид. Едва ли новият шеф – австриецът Флориан Скала, ще търпи вечерно шоу да размахва пръст и да изнася лекции по политика, както и да се заканва на онези, които не са съгласни с него.

Предполагам, че останал без мощната си подкрепа вътре в канала, Слави или ще превключи пак на шоу, или ще се придвижи към чистата политика, като основе своя партия. И в двата случая обаче, лишен от рупора, който Би Tи Ви му осигуряваше досега, ще му е трудно да агитира със същата честота за мажоритарна избирателна система, както досега. Така с огромния публичен натиск за промяна на изборните механизми най-вероятно ще се приключи. Това плюс нежеланието на цялата политическа система да я въвежда вероятно ще сложи край изобщо на идеята за мажоритарни избори. С което втори пореден референдум, проведен с големи фанфари, ще се окаже поредната кауза пердута.

 

2 коментара

  1. Критик каза:

    Гена си е много добре, ама това истерично зализано педалче Венелинчо мазното мамино синче съсипа новините.
    Не е само той, има и други сополанковци в телевизията, дето лижат дупета на ръководството и дърпат цялата медия надолу. Гърчи се бтв като червей заради разни лекенца и ще си умре в агония.

  2. Бг каза:

    Вероятно и усрото Венелин Петков има вина.Щом курволета Маданска започна да кадрува значи от Венко нищо не става. Рейтинга на телевизията пада поради тъпотията и на Венелин и русото недоразумение-крокодила Гена.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране