31.10.2015 | 0:16
Уволниха набързо зам. министър на енергетиката
Антон Павлов се опитал да уреди с високопоставена работа в Брюксел Трайчо Трайков през главата на Борисов

Бойко Борисов освободи по своя преценка от длъжност заместник-министъра на енергетиката Антон Павлов, съобщиха от правителствената пресслужба. Заповедта на премиера е изненадващо издадена и влезе в сила без предизвестие от вчера. Като ресорен Павлов получил през юли писмо от Брюксел да бъде дадена кандидатура за Европейската агенция за сътрудничество на регулаторите по енергетика, съобщава „24 часа“.

Той не споделя с никого информацията, отива на среща в ДКЕВР и устно нарежда на председателя Иван Иванов да се предложат 3 кандидатури за български представител, като основният кандидат за поста да е бившият министър на енергетиката Трайчо Трайков. Павлов обяснява на Иванов, че това е кандидатура на реформаторите и за пълнеж може да бъдат сложени Евгения Харитонова и Светла Тодорова.

Цялата процедура е държана в абсолютна секретност и липсва какъвто и да е писмен документ по това предложение. Преди няколко дни от Брюксел започват да задават тревожни въпроси към министъра на енергетиката Теменужка Петкова и вицепремиера Томислав Дончев какво става с българската кандидатура. Министрите започват да търсят писмени следи за процедурата.

Очевидно и зам.-министър Павлов е бил притеснен от неловката ситуация, тъй като вчера се опитва да прекара на подпис кандидатурата на своя кандидат през Съвета по европейски въпроси, който се води от вицепремиера Меглена Кунева. Така първите писмени сведения се появяват в политическия кабинет на Бойко Борисов и с 5 месеца закъснение премиерът е научил за тайната номинация.

През цялото време Павлов е посочвал Трайков като кандидатура на реформаторите, уговорена на най-високо място. Преди време Иван Иванов попитал дали това място е Бойко Борисов, Павлов отговорил – не чак толкова високо.

Тъй като зам.-министърът се приема от правителството като близък до третия вицепремиер – Румяна Бъчварова, в ДКЕВР решили, че номинацията идва от нея. В ресора на Бъчварова са коалиционните отношения.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране