16.07.2016 | 0:54
В Турция се извършва военен преврат, Ердоган избяга в Бодрум (видео)
Шефът на Генщаба е арестуван от група военни, въведен е вечерен час

Стрелба се чува в Анкара, премиерът на страната Бинали Йълдъръм заяви, че е извършен опит за военен преврат, съобщи агенция Ройтерс.

„Група военни, използвайки дадените им правомощия и оръжия, безотговорно се опита да извърши неправомерни действия… Това действие не е много точно да се нарече преврат, но във всеки случай нека нашите граждани да бъдат сигурни, че ще направим всичко, за да се запази мирът и редът. Виновните лица ще получат най-тежко наказание“, заяви турският премиер Бинали Йълдъръм по телефона в телевизионния канал НТВ. Правителството на Турция продължава да работи, увери Йълдъръм.В същото време в Туитър се появи видео как жители на Анкара поздравяват военните, извършили преврата. Американският държавен секретар Джон Кери заяви от Москва, че “ се надява на стабилност и мир в Турция“. Руският външен министър Лавров призова да се избягват кръвопролитията и „всичко да остане на полето на конституцията.“ Групите, които поеха властта в Турция, обявиха военно положение и въведоха вечерен час, предава AFP.

„Въведен е вечерен час до второ нареждане“, се казва в разпространеното съобщение, подписано от „Съвет за мир в родината“.

Военните отвърнаха, че властта е свалена и в страната е въведено военно положение. Шефът на генералния щаб генерал Хулуси Акар е арестуван. Акар е близък на президента Ердоган, само преди 2 месеца бе свидетел на сватбата на дъщеря му. Военни обикалят полицейските управления в Истанбул и карат полицията да предаде оръжията си. На практика повечето от държавните учреждения вече са под контрол на военните, които съобщават, че установените межуднародни отношения на страната ще бъдат продължени.  Армията е влязла и в централата на управляващата Партия на справедливостта и развитието.

Турските медии, съобщават, че Ердоган е в безопасност, той се намира в Бодрум. Кюрдски информационни канали обаче твърдят, че той вече е напуснал страната. В същото време става ясно, че в сградата на Генщаба наистина има задържани политици. Шефът на Генщаба генерал Хулуси Акар е взет за заложник. Журналистка успя да вземе интервю от Ердоган по скайп. Той заяви, че е в безопасност и призова привържениците си да излязат на улицата.

Военен хеликоптер стреля по неизвестна мишена в района на сградата на Националната разузнавателна служба на Турция в Анкара, DHA, съобщава още агенция Ройтерс.
По-рано телевизия НТВ съобщи, че турската полиция е блокирала движението по двата моста над Босфора от Азия към европейската част на Истанбул. И по двата моста се наблюдава струпване на военни части. Танкове блокираха летище Ататюрк в Истанбул.
–-
Летището е затворено. Спрян е интернет в Анкара. По-късно спря излъчването на турската държавна телевизия

Турски медии съобщават пък за престрелка близо до турския генерален щаб в Анкара. Персоналът на силите за сигурност и полицията в Анкара са мобилизирани.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране