23.10.2017 | 0:01
Вълна от протести заля София
Жителите на "Манастирски ливади", "Витоша", Владая и Лозен скочиха срещу лошото състояние на инфраструктурата, транспорта и строителството

Вълна от протести на жители на различни квартали заля през почивните дни София. Хората излязоха на улицата да изразят недоволството си от състоянието на инфраструктурата, строителството, зелената система и транспорта.

Кметът Йорданка Фандъкова не се появи на протеста на съкварталците си от жк „Манастирски ливади-изток“, които се събраха близо до дома й, тъй като беше в чужбина. Те се събраха вчера заради лошата инфраструктура в района и се оплакаха, че в квартала няма нито една построена цялостно улица, детска градина, училище или обществена зелена площ. Те искат спешно да започне процедура за нов подробен устройствен план, който да регламентира адекватна широчина и форма на улиците и прилежащите им тротоари, както и да се намерят терени, които да бъдат отчуждени за градини, училище, обществени зелени площи и паркинги. Те настояват и за въвеждане на еднопосочно движение по улиците, както и спешни мерки по прекратяване на безразборното застрояване на всяка свободна площ.

Ден по-рано възмутени столичани от район „Витоша“ блокираха „Симеоновско шосе“ отново заради лошата инфраструктура и липсата на диалог със столичното кметство. Те настояха да се спре строителството в района, а живота си в него сравниха с кошмар. В квартала няма и тротоари, детски площадки и училище, а интензивният трафик причинява замърсявания. В подкрепа на гражданите срещу свръхпрезастряването и бетонирането застана и омбудсманът Мая Манолова.

На пореден протест излязоха в събота и жителите на Владая. Те блокираха бул. „Цар Борис III“ при Александровския мост на няколко пъти за минути. Местните хора се борят повече от година за по-добро транспортно обслужване, но досега общината не е изпълнила всичките им искания. Последният им протест бе конкретно за поставянето на светофарна уредба на бул. „Цар Борис III“ и ул. „Мала кория“ и бул. „Цар Борис III“ и ул. „10-ти километър“ и премахването на изкуствените неравности. Сред исканията на местните е и изграждане на улично осветление във Владайското дефиле. Хората се зарекоха протестите им да продължават, докато общината не удовлетвори исканията им.

Няколкостотин души се събраха и в село Лозен, за да защитят гората си. Те приеха декларация с искане за 10-годишна забрана за извършване на сеч в Лозенската планина, освен на болни дървета. Да се вземат незабавни действия за справяне на проблема с корояда и възстановяване на разбитите горски пътища и чешми, се настоява още в декларацията. Според хората в района се извършва не санитарна сеч, а поголовна. „На горските стопанства не им пука за съдбата на гората, а техните шефове се возят с джипове за по 200 000 евро с четири деветки в регистрационните им номера, като мутри, коментираха недоволните жители на селото. Те заплашиха, че това е последният им мирен протест и ако не бъдат чути, ще блокират основните пътни артерии около селото.

„Лозен отдавна загуби доверието си в контролните органи. Грозни сечища, разбити пътища, пресъхнали чешми“, заявяват от инициативния комитет. Последни на протест излязоха снощи жители на кв.“Лозенец“, които се обявиха против плановете за изграждане на 120-метров небостъргач в района им.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране