09.11.2015 | 21:29
Вартоломей I зове: Върнете църковни ценности, ограбени от Гърция
Вселенският патриарх отмени брифинга с журналисти, утре няма да бъде приет от Бойко Борисов

Напрежение съпътства посещението на Вселенския патриарх Вартоломей I по време на официалната му визита у нас. Днес той стана доктор хонорис кауза на БАН и получи най-висшето държавно отличие орден “Стара планина”-първа степен. Точно по верме на церемонията при президента искането на Вартоломей България да върне гръцки ценности, “заграбени по верме на войните” от Северна Гърция, които принадлежали на съседната ни държава, нагнети атмосферата. Обявената след награждававането пресконференция на висшия духовник с медиите беше отменена, от пресцентъра на МС изпратиха съобщение, че насрочената по програма за утре среща с премиера Бойко Борисов няма да се състои.

Вселенският патриарх Вартоломей в словото си при награждаването си от президента Росен Плевнелиев в прав текст поиска от българската държава да върне църковни ценности, които принадлежали на гърците. “Особено би допринесло по посока, както на напредъка и развитието на отечеството ви в ЕС, така и на единството на църквата и народа му с останалия православен свят и преди всичко с Вселенската патриаршия, връщането на отнетите по времето на войни и “неразбории” на Балканския полуостров свещени богослужебнни ценности на естествените им правоимащи свети митрополии и свети обители на Северна Гърция”, заяви той.

Той получи отличието за усилията му за насърчаване на междурелигиозния диалог и за неговата ангажираност със съвременните проблеми на човечеството.  Вартоломей даде за пример връщането на “История славянобългарска” от българската държава.

Според патриарх Вартоломей “едно такова действие като похвалния аналог с връщането преди години на Историята на Паисий на Зографския манастир в Света гора би потвърдило на дело общия съвместен път в лоното на ЕС и на православната вселена”.

Той посочи и на кои църковни ценности държи най-много. “Особено молим за светините от нашите свети патриаршески и ставропадиални обители – Св. Богородица Икосифиниса в планината Пангей и Честния предтеча край Сяр и други, които за съжаление са били ограбени и не са в богослужебна употреба у естествените си правоимащи места, което безспорно е грях пред Бога и хората“, посочи Вселенският патриарх.

В коментар за бТВ се включи директорът на НИМ Божидар Димитров, според когото реликвите отдавна вече са българска собственост. Той цитира и спогодби от 1923 г. и 1964 г., които потвърждавали този факт.

На церемонията в Гербовата зала на “Дондуков” 2 присъстваха българският патриарх Неофит, водачи на основните вероизповедания в България, представители на Светия синод и на изпълнителната власт.  “Православната църква на България се възражда от пепелта”, обяви още Вселенският патриарх, след като получи отличието си.

“Истинско чудо е, че въпреки гоненията и кланетата и въпреки тежките икономически последици, които носил след себе си фактът, че българите са християни, Вашият благословен народ остана верен на вярата на своите бащи и я съхрани с толкова жертви и реки от кръв. И днес Православната църква на България се възражда от пепелта и се подновява нейната младост, а народът Ви непрекъснато преоткрива корените и духовността си, търси Бога и жадува за Неговата истина, която единствена го води към благоденствието. На този възродителен духовен път на Вашата страна Вселенската патриаршия и лично наше смирение и днес, както и в миналото, винаги сме спътници”, заяви той.

Президентът Плевнелиев говори за многостранната дейност на Вартоломей I, който не изолирал “православната вяра от обществените дела”.  “Високо ценим многостранната дейност на Негово Всесветейшество за благото на православната църква, за укрепването и обогатяването на разбирателството и толерантността между всички християни, както и между различните световни вероизповедания. Негово Всесветейшество не изолира православната вяра от обществените дела, а, напротив, дири нейните социални измерения, като винаги търси съгласието и диалога”, заяви Плевнелиев, след като удостои Вселенския патриарх с най-високото държавно отличие.

По-рано през деня Вселенският патриарх получи и друго ценно отличие – стана доктор хонорис кауза на БАН заради дейността си в опазването на околната среда. Той често е наричан и Зеления патриарх.

Православният църковен канон дава на Вселенския патриарх статут на първи между равни. Цариградската патриаршия заема първото място заради важната роля, която има за християнството още във Византия. Исторически Българската православна църква е първата, която се отделя от диоцеза на Цариград.

Вартоломей се смята за активен посредник в диалога между православните църкви, инициатор на конференцията за мир и толерантност между мюсюлмани, християни и евреи, активен участник в диалога с Ватикана.

Патриарх Вартоломей свиква догодина и Вселенски събор на православните църкви. Такъв събор не е имало православието от  8 век след Христа.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране