16.09.2015 | 0:01
ВАС образува дело срещу ЦИК за тегленe на жребия
Жалбите в съда срещу решението на комисията са подадени от БСП, РБ и още няколко партии

Върховният административен съд е образувал дело срещу решението на Централната избирателна комисия (ЦЕК) да тегли жребия с номерата на партиите за местните избори. То ще се гледа днес в Тържествената зала на ВАС.

Съдът бе сигнализиран заради процедурите за определяне чрез жребий на поредните номера на партиите, коалициите, местните коалиции и независимите кандидати от ЦИК и ОИК в бюлетините за гласуване на местните избори и за националния референдум на 25 октомври.

Единната народна партия на Мария Капон внесе първата жалба в събота, в понеделник същото направиха БСП и Реформаторският блок. От политическо движение “Социалдемократи” също се обявиха срещу решението на ЦИК.

БСП смята решението на избирателната комисия за незаконосъобразно поради противоречие с материалния закон, липса на компетентност, неспазване на установената форма и съществено нарушение на административно-производствените правила. “Текстът противоречи на чл. 57 чл. 57, ал. 1, т. 21 от Изборния кодекс, който постановява, че Централната избирателна комисия определя чрез жребий поредните номера в бюлетината на партиите и коалициите единствено и само при избори за народни представители, поредните номера в бюлетината на партиите, коалициите и независимите кандидати при избори за членове на Европейския парламент от Република България и поредността на вписване на кандидатските листи в бюлетината при избори за президент и вицепрезидент на републиката. ЦИК няма обаче такова правомощие по отношение на местни избори”, категорични са социалистите.

Лидерът на БСП Михаил Миков изпрати вчера писмо до “Прозрачност без граници”, в което попита за позицията им по решението на ЦИК, с което комисията си присвоява от общинските избирателни комисии правото да разпределят чрез жребий номерата на бюлетините. “ЦИК трябва да е независим орган, но от датата на това решение насетне е ясно, че зависимости има. Сянката на съмнението от това събитие ще се разпростре неминуемо през целия процес на предстоящите избори”, добавя Миков.

Според Реформаторите на местните избори хората трябва да чуят решенията на проблемите си по места, а това няма как да стане с национална кампания. Единният номер ще помогне най-вече на “изборните” туристи, за които ще бъде по-лесно да помнят едно число, независимо в кое населено място ще трябва да гласуват, коментира Димитър Делчев от ДБГ, който е секретар на ПГ на Реформаторския блок.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране