04.07.2023 | 22:19
Терзиев бил резерва за кандидат кмет на БСП
Видни ДС агенти и бизнесмени създали компанията-майка за бизнеса на кандидата на ППДБ

Васил Терзиев беше резервен кандидат на БСП за столичен кмет през 2019 г., обяви пред “Труд” Калоян Паргов, който по това време бе председател на столичната организация на социалистите. Кандидатурата на Терзиев била обсъждана в тесен кръг, но се чули гласове, че не е добре БСП да залага на милионер. Други пък настоявали”, че “Терзиев е наше момче” и се аргументирали с фамилията му.

Кандидатът за кмет на ППДБ и “Спаси София” продължава да крие досиетата за принадлежността към Държавна сигурност на баща, си, дядо си и други негови роднини и не отговаря на разследващия журналист Христо Христов от специализирания сайт dese.bg.

Христов написа преди дни отворено писмо до Терзиев, в което апелира кандидат-кмета да даде “съгласие за запознаване с документите в архива на Държавна сигурност на роднините му, които са служили в структурите є като щатни служители”. Христо Христов заяви, че по Закона за достъп и разкриване на документите и за обявяване на принадлежност на български граждани към Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия представителите на медиите и изследователите не могат да получат достъп до подобни архивни документи без съгласието на преките наследници”.

Всесилната Държавна сигурност от преди 1989 година излиза и при компанията-майка на бизнеса на Терзиев – “Телерик” стартира през “Кимкооп Трейдинг” през 2002 година. Самата “Кимкооп” също има много интересно начало. Компанията изгрява през един от най-стратегическите ни заводи за военна оптика от 1971 година до днес – “Оптикоелектрон”. В продължение на поне 15 години “Кимкооп” ползва базата на “Оптикоелектрон”. Дружествата са участвали и в консорциум “Оптикоелектрон Груп-Кимкооп” за кандидатстване по държавни поръчки относно сигурността и модернизация на опазване на границите, видно от решение №1214 на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) от 2008 година.

“Кимкооп Трейдинг” е собственост на бащата (Георги Георгиев) на един от основателите на “Телерик” и партньор на Васил Терзиев – Светозар. Още през 90-те години на миналия век “Кимкооп” стартира като кооперация, в която ярко се четат имена на офицери от Държавна сигурност.

Във въпросната кооперация като юристконсулт е бил и бившият председател на НС и лидер на БСП Михаил Миков. Пред “Труд news” Миков заяви, че много отдавна и за кратко се е занимавал с правни дела на “Кимкооп”. “Не познавам Васил Терзиев, гледах го, не става за кмет, но щом ППДБ си го харесват и да се пробват”, каза Миков.

1 коментар

  1. Мики Маус каза:

    Изборът на „десните“ на Васил Терзиев за кандидат кмет на София потвърждава тезата, че кадърните са хората с леви убеждения.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране